За шестнадесета поредна година Регионален исторически музей Благоевград се включва в Европейска нощ на музеите

КУЛТУРА и ТРАДИЦИИ ТОП НОВИНИ

Регионален исторически музей – Благоевград се включва в Европейската нощ на музеите, която ще се проведе на 14 май /събота/ с богата програма. Официалното откриване е в 18.30 часа във фоайето на музея. Музикантите от Биг Бенд – Благоевград ще посрещат посетителите пред музея от 18.00 часа.

За най-малките Регионален исторически музей – Благоевград също е подготвил програма, която започва в 14.30 часа с концерт на Класическия отдел към Център за личностно и творческо развитие на децата на Благоевград.

В 16.00 часа актьорите от Общинския куклен театър ще представят музикалния спектакъл „Фолклорна магия от Пирин“ в залата на Младежкия дом.

Събитията продължават в 19.00 часа, когато ще бъде открита художествената изложба „5±1“. Жители и гости на Благоевград ще имат възможност да видят творби от Ангелина Станчева, Анна Васева, Галина Левашка, Никола Руков, Румен Дешев в зала „Временни изложби“.

В 20.30 часа ще бъде представена археологическа изложба „Опазване на миналото с поглед в бъдещето“. Тя включва реставрирани находки от раннохристиянския манастир в Джанавара край Варна, Емпорион Пистирос и римска пътна станция Бона Манзио в землището на Ветрен, Пазарджишко, селищна могила „Юнаците“, Пазарджишко и неолитно селище “Илинденци” край Благоевград. Артефактите са част от фондовете на РИМ – Варна, Археологически музей „Проф. Мечислав Домарадски“ – Септември, РИМ – Пазарджик и РИМ – Благоевград.

Регионален исторически музей – Благоевград се включва в международната инициатива за шестнадесета поредна година.

Достъпът до музейните експозиции на 14 май за всички желаещи ще бъде свободен от 14:30 до 24:00 часа.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *