Проф. Ива Христова: Няма случай на остър хепатит при дете у нас 

COVID-19 България

Няма случай на остър хепатит при дете у нас. Не се касае за този случай на остър хепатит, за който следим в Европа и света. Това каза на брифинг директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Ива Христова.

„Заключението е, че не отговаря на острия хепатит. При съпоставяне на данните заключението е, че пробата не отговаря на острия хепатит с неизяснена етиология, за който трябва да се съобщава. Действително беше съмнителен случай, защото изискванията, които имаме към лабораториите, са много широки, за да може да се ориентираме диагностично. Няма доказан вирус с PCR. На 29 април в инфекциозното отделение на болницата в Бургас постъпва момче на 4 години и 8 месеца с болки в корема от 10 дни, които са преминали.

На практика детето е в добро здравословно състояние. От серологичните изследвания се откриват повишени титри за аденовирус и цитомегаловирус, което означава, че преди няколко месеца е прекарана лека респираторна инфекция, което е нормално за деца на тази възраст.

По принцип трябва да се знае, че трябва да се търси засягане тежко на черния дроб, а не временно леко завишаване на показателите. НЦЗПБ остава на поста си, очакваме нови проби и сме готови за етиологично изясняване на нови случаи“, допълни още проф. Ива Христова.

„Цитомегаловирусът освен респираторна инфекция може да засегне и слабо черния дроб. Детето е лекувано с антипиретици, затова е възможно да има лекостепенно увреждане на черния дроб“, коментира проф. Христова

Проф. Христова изтъкна, че за превенция от болестта е много важно спазването на добра лична хигиена, както и профилактичните дейности в детските градини, защото тези вируси се предават с телесни течности. При неразположение и болки и сериозно завишени чернодробни показатели, обезателно трябва пробите да се изпращат за изследване в центъра по заразни и паразитни болести./trud.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *