ЕС предложи отлагане на руското петролно ембарго за Унгария, Словакия и Чехия

ВОЙНАТА В УКРАЙНА СВЯТ

Европейският съюз предложи отлагане на ембаргото върху доставките на петрол от Русия за Унгария, Словакия и Чехия до 2024 г. Това съобщи „Блумбърг“, позовавайки се на свои източници.

Според предложението Чешката република ще може да внася руски петрол до юни 2024 г., а Унгария и Словакия – до края на същата година. Всички останали държави-членки на ЕС ще прекратят вноса на петрол от Русия до края на тази година, както беше предложено първоначално, отбелязва агенцията.

ЕС се готви да наложи шести пакет от санкции срещу Русия във връзка с войната в Украйна. Председателят на Европейската комисия (ЕК) Урсула фон дер Лайен, която говори на заседание на Европейския парламент в Страсбург в сряда, предложи страните от ЕС да започнат постепенно да се оттеглят от руския петрол, да изключат още три руски банки, включително Сбербанк, от системата за междубанкови разплащания SWIFT и да спрат излъчването на три руски държавни телевизионни канала в ЕС.

Според дипломатически източници и европейски медии ЕК е предложила страните от ЕС да откажат да внасят руски суров петрол след шест месеца и да откажат да внасят петролни продукти през 2023 г. Очакват се и различни условия за отказ от нефт от танкери и от нефт от тръбопроводи.

Унгария се противопоставя на ограниченията върху вноса на енергия от Русия. Словакия говори за щетите за страната в случай на отказ от петрол от Русия. Според източници на телевизия CDF обаче двете държави, както и Австрия, са оттеглили ветото си върху петролното ембарго./нова тв.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *