Радев за гласуването на военна помощ за Украйна: Преди всичко е сигурността на българите(ВИДЕО)

България ВОЙНАТА В УКРАЙНА ПОЛИТИКА

Много хора говорят, без да имат собствено мнение, коментира още президентът

„България е лоялен член на ЕС и НАТО и е солидарна с нашите партньори и съюзници. Но много хора говорят, без да имат собствено мнение. Ако нашите партньори им кажат да не предоставят оръжие, те няма да го направят. А ако им кажат да предоставят, те искат точно това. За разлика от нашите партньори, България е много по-близо до този конфликт. Имаме огромна историческа диаспора в Украйна. Испания например зависи от руския газ само на 6%, ние сме много по-зависими”. Това заяви от Пловдив президентът Румен Радев.

Очаква се в сряда в парламента да се гласува изпращането на военна помощ за Украйна. „Хората, които взимат решения, трябва да се водят преди всичко от сигурността на българите”, каза Радев.

Други говорили от невежество, смята още президентът. „Могат ли да отговорят каква е противовъздушната отбрана от Дуранкулак до София? Какво е състоянието на изтребителната ни авиация. Докога нашите съюзници ще бъдат тук – Нидерландия са до края на май, а след това? Това никой не го отчита. Ако знаят отговорите на тези въпроси, поведението им е безотговорно. Ако не ги знаят – просто невежо”, каза Радев.

Ако се вземе решение да се прати оръжие за Украйна, БСП няма да излезе от коалицията, смята още държавният глава. „Ръководството ще намери такава формулировка, че хем да остане в коалицията, хем да не носи отговорност”, каза Радев.

Според него Европа трябва да излезе с общо решение по темата с руския газ. „Тази криза чукаше на вратата от много време. Европа закъсня. Въпросът е какво направи българската страна, при положение, че знаеше за тази потенциална опасност?”, попита Румен Радев. 

„Ако цената на газа наистина скочи с 30%, стотици хиляди българи и предприятия са на ръба. Ако решението е нови заеми за подпомагане, все някога икономиката ни ще рухне”, каза Радев. /сн: архив

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *