Десетки цивилни бяха евакуирани от Мариупол

ВОЙНАТА В УКРАЙНА СВЯТ

Десетки цивилни бяха евакуирани от Мариупол след седмици под обсада към населени места, контролирани както от Русия, така и от Украйна. Някои от тях напуснаха стоманодобивния комбинат „Азовстал” – последната крепост на украинските войски в стратегическия град.

Русия обяви, че десетки цивилни са пристигнали в село, което контролира. Украинският президент Володимир Зеленски каза, че голяма група също е на път към Запорожие, който е под контрол на Украйна.

Организацията на обединените нации потвърди, че в събота е започнала „операция за евакуация на гражданите съвместно с Червения кръст”. Украинските власти съобщават, че след кратко прекратяване руският обстрел към завода е бил възобновен в неделя.

„Днес най-накрая успяхме да започнем евакуацията на хората от „Азовстал”. След много седмици преговори, след много опити, различни срещи, хора, обаждания, държави, предложения. Най-накрая! Нямаше ден, в който да не се опитвахме да намерим решение, за да спасим нашите хора. Днес за първи път през всички дни на войната този жизненоважен коридор заработи. За първи път в този район имаше двудневно прекратяване на огъня. Успяхме да изведем повече от сто цивилни – жени, деца. Които се бяха скрили от военните действия в „Азовстал”, коментира Зеленски.

Международният редактор на NOVA Любомир Бояджиев коментира информацията за започващо мащабно учение на територията на Полша с участието на военни от 20 нации и дали това може да е подготовка за разширяване на конфликта. По думите му всички сигнали, идващи от Украйна, са за намеса на Молдова.

„Руснаците неколкократно са съобщавали, че официално цели на руските удари ще бъдат конвои и всичко, което се доставя от Запад в Украйна. До този момент никой не е давал сигнал, че могат да бъдат нанасяни удари на територия, извън Украйна, особено към страна член на НАТО”, подчерта Бояджиев./nova.bg, сн: стопкадър

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *