Шествие с чудотворната икона от Бачковския манастир до Клувията

България КУЛТУРА и ТРАДИЦИИ

С тържествен звън на камбаните и манастирското клепало от църквата „Св. Богородица“ на Бачковския манастир бе изнесено копието на чудотворната икона на Божията майка. 

Стотици богомолци от цялата страна и тази година я придружиха в традиционното литийно шествие до местността „Клувията“, където е открита иконата. Шествието е винаги във втория ден на Великден.  

Иконата на Божията майка носи изцеление на вярващите. Затова и в двора на манастира още от ранни зори се изви дълга опашка от миряни. Те търпеливо изчакваха своя ред, за да се поклонят, да запалят свещ и да се помолят на Божията майка.

Богомолците продължават да се стичат и в този момент. Едни търсят лечение от болест, други искат просто да измолят прошка, трети благодарят за изцерение и случило им се чудо. 

Иконата на Божията майка е намерена в местността Клувията в началото на 17 век на втория ден на Великден. Тогава две овчарчета са видели силна светлина в скалите над една пещера, а вътре са открили иконата. От мястото, където била намерена бликал извор с лечебна вода, който носи името „Аязмото“. 

 Следобед по обратния път иконата ще бъде върната в манастира.

Вярва се, че на втория ден от Великден силата на чудотворната икона е най-голяма./БНР

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *