Руски самолет е прелетял над българското въздушно пространство с разрешение от София

България ПОЛИТИКА СВЯТ

Руски правителствен самолет е прелетял над въздушното пространство на България, потвърди официален представител на правителството пред БГНЕС. Уточнява се, че става въпрос за разрешен полет от МВнР, който е имал хуманитарна цел – прибиране на руски дипломати.

Руският правителствен самолет кацна в 9.26 ч. тази сутрин на летището в Белград „Никола Тесла“. Той е излетял от Сочи и е прелетял през въздушното пространство на България, след като през февруари бяха забранени полетите на руски самолети през наша територия.

Самолетът е навлязъл в родното небе между Варна и Бургас и го е напуснал в района на Видин. Полетът е започнал в 8.02 руско време и е приключил в 9,26 часа сръбско време. Той е регистриран и от известния сайт Flightradar.24

Според телевизия N1, излъчваща в няколко републики на бивша Югославия, този самолет е имал за цел да прибере руските дипломати, които са обявени за персона нон грата в страните, в които са били на служба и не могат да се завърнат в Русия. Телевизията показа и снимка от самолета на летището в Белград. Подобни полети, уточнява N1, са били осъществявани от началото на войната в Украйна със същата цел да прибере руски дипломати.

Подобен полет със същия самолет е бил осъществен и на 17 април от Москва за Копенхаген, когато е било избегнато въздушното пространство на страните, които са забранили руски полети./БНТ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *