МОН съобщи ще удължава ли учебната година

България ПОЛИТИКА

Настоящата учебна година няма да бъде удължавана. Това заяви образователният министър Николай Денков. Заради трудности в онлайн обучението миналата година, вторият срок беше удължен с една седмица за децата от 1 до 3 клас и с две седмици за децата от 4 до 6 клас. Сега обаче за децата с пропуски в знанията се предвиждат само индивидуални занятия с учителите.

Първокласникът Дамян е със специални образователни потребности. Уроците от вкъщи по време на извънредната обстановка са били истинско предизвикателство, казва баба му.

„Онлайн обучението беше изключително трудно – опитваше се да пипа непрекъснато всичките си съученици. След това започнахме да учим отделно”, споделя Детелина Кръстева.

Тази година не са предвидени допълнителни седмици обучение за малките ученици в края на втория срок, заяви министърът на образованието.

„По-скоро ще използваме тези две седмици за наваксване на индивидуалните пропуски на децата. Остава тази възможност – да се анализира какви са проблемите на всяко дете и да се работи индивидуално или на малки групи”, обясни министър Денков.

Така, ако нямат нужда от допълнителни уроци, малките ученици от 1 до 3 клас ще завършат годината на 31 май. Децата от 4 до 6 клас ще учат до 15 юни. А до най-късно в класните стаи ще останат големите ученици от 7 до 11 клас – до 30 юни.

В столичното 140-о училище вече са направили организация за индивидуални уроци след официалното изтичане на втория срок.

„Имаме уговорка с нашия колектив, че по всяко едно време, който има нужда от каквито и да е допълнителни консултации, уточнения, са добре дошли – с родителите, ако е необходимо. Ако трябва индивидуално, ако са по-големи децата”, каза директорът на 140 СУ „Иван Богоров“ Мая Зафирова.

По подобна схема ще работят и в благоевградската гимназия „Гоце Делчев“. Учениците в Благоевград бяха сред децата в страната, прекарали най-много време в онлайн уроци по време на двата учебни срока.

„Изготвят колегите планове за действие и имаме утвърден график за консултации по всеки един учебен предмет.  Учениците имат възможност да остават след училище, да се подготвят допълнително. Те оценяват, че в по-малка група може да се работи по-спокойно”, казва Димитрина Иванова, която е директор на ПГТЛП „Гоце Делчев“ – Благоевград.

И докато краят на тази учебна година вече е ясен, то началото на следващата все още се обсъжда, допълни образователният министър./nova.bg, сн: БНР

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *