Зеленски призова ЕС да наложи санкции върху петрола и всички банки в Русия

ВОЙНАТА В УКРАЙНА СВЯТ

Украинският президент Володимир Зеленски призова Европейския съюз за санкции срещу всички руски банки и за забрана на вноса на руски петрол. Във видеообръщение към литовския парламент Зеленски настоя за краен срок за прекратяване на вноса на руски газ.

За сега няма доказателства Русия да е използвала химическо оръжие срещу Украйна, както предупреди по-рано президентът Володимир Зеленски. Британският министър, отговарящ за въоръжените сили Джеймс Хийпи заяви, че се проверяват сведенията за използване на химически оръжия от руската армия, но нито британското разузнаване, нито украинските им колеги могат на този етап да потвърдят твърденията. Ако това се докаже, Хийпи предупреди, че Западът си запазва правото на отговор.

Зеленски съобщи, че Русия струпва десетки хиляди военни за офанзива в Източна Украйна. „Не получаваме толкова оръжия, колкото са ни нужни, за да спасим обсадения Мариупол“, каза още Зеленски.

„Мариупол е разрушен. Няма и не може да има надежда, че Русия сама ще реши да спре войната. Трябва да бъде принудена да го направи.“, добави още той.

Украинският вицепремиер Ирина Верешчук съобщи, че за днес са съгласувани девет хуманитарни коридора за извеждане на цивилни от опасните зони в страната. Жителите на обсадения пристанищен град Мариупол могат да го напуснат само с лични автомобили, обясни Верешчук./БНР

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *