ВСС отложи разглеждането на предложението за отстраняване на Гешев

България ПОЛИТИКА

Пленумът на ВСС отложи разглеждането по същество на предложението за отстраняване на главния прокурор, внесено през юли 2021 г. Процедурни хватки отложиха решаването на основния въпрос по същество. Гешев остава на поста си поне до 4 май. До тази дата правосъдният министър Надежда Йорданова трябва да отстрани пропуските в искането за предрочното прекратяване на мандата му, направени от нейния предшественик Янаки Стоилов. Причината е, че ВАС задължи кадровиците да разгледат и това искане.

На 4 май ще стане ясно дали искането на бившия служебен министър отговаря на правилата, приети от ВСС и дали двете искания – на Йорданова и Стоилов, могат да бъдат обединени.

Преди началото на заседанието Гешев призова за публичен дебат с Йорданова. Тя от своя страна обяви, че е напълно готова за такъв. Според обвинител №1 няма аргументи нито за така наречената съдебна реформа, нито за отстраняването на главния прокурор от поста. А според министъра е крайно време България да получи главен прокурор, който не се прикрива зад полицейско насилие.

„Очаквам да повиша нивото си на обща култура и правни знания в придържащите заседания на Пленума на Висшия съдебен съвет. Ако не беше смешно, щеше да е тъжно и то щеше да е тъжно за българската държавност”, каза Гешев.

„България е крайно време да получи главен прокурор, който дължим на обществото, който споделя и отстоява високи морални стандарти и защитава правата на хората, без да ги нарушава”, каза Йорданова.

Кадровиците обаче се оказаха с ново препятствие преди дебата по същество. Върховният административен съд е изпратил решението си, че са длъжни да се произнесат по искането за отстраняване на Иван Гешев, внесено от Янаки Стоилов в средата на юли миналата година.

„В правилата е допусната такава възможност. Конкретната трудност е, че двете производства се намират в различен етап”, обясни правосъдният министър.

„В името на българската държавност се надявам министърът на правосъдието, вместо да обикаля телевизионните студия и най-вероятно да заявява неверни твърдения с откровено политически характер, които уронват престижа на съдебната власт и по този начин засягат всеки един български гражданин, да заяви твърденията си в Пленума на ВСС, а не да мълчи”, каза Гешев.

За пореден път главният прокурор нарече искането „просто нищо“. И отново призова за публичен дебат с министър Надежда Йорданова, както и с председателя на „Да, България“ Христо Иванов.

От своя страна Йорданова каза, че е готова за дебат./nova.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *