Пролетна кампания за събиране на опасни отпадъци от домакинствата стартира в Благоевград

ОБЩИНА БЛАГОЕВГРАД ТОП НОВИНИ

В два последователни дни – 19 и 20 април 2022 г. в Благоевград ще се събират опасни отпадъци от домакинствата. Те ще се приемат в мобилен събирателен пункт за безвъзмездно предаване, който ще бъде разположен, както следва:

19.04.2022 г. – от 10:00 до 12:30 часа на адрес: гр. Благоевград, ул. „Св. Иван Рилски“ и площад „Македония“, до сградата на Камерна опера Благоевград;

– от 13:00 до 16:00 часа на адрес: гр. Благоевград, ж.к. „Еленово“, ул. „Георги Андрейчин“, в района на паркинг пред супермаркет.

20.04.2022 г. – от 10:00 до 12:30 часа на адрес: гр. Благоевград, бул. „Св. Димитър Солунски“ № 26, в района на паркинг пред хипермаркет;

– от 13:00 до 16:00 часа на адрес: гр. Благоевград, ж.к. “Струмско“, ул. „Освобождение“, в района на паркинг пред супермаркет.

Жителите ще могат да предават безвъзмездно следните видове отпадъци:- замърсени опаковки – опаковки, съдържащи остатъци от опасни вещества или замърсени с опасни вещества;- лекарства с изтекъл срок на годност – цитотоксични и цитостатични лекарствени продукти;

– живак и живаксъдържащи уреди – живачни термометри, флуоресцентни тръби и други отпадъци, съдържащи живак;

– домакински препарати и химикали, съдържащи опасни вещества – почистващи препарати, дезинфектанти, белина, препарати за растителна защита и борба с вредители, киселини, основи, реактиви, фотографски химични вещества и смеси;

– лакове и бояджийски материали – лакове, бои, политури, разтворители и разредители за боя, терпентин, лепила, мастила, лепила/адхезиви и смоли, съдържащи опасни вещества.

Изхвърлянето на опасни битови отпадъци в общия поток смесени отпадъци създава риск за здравето на хората, замърсява околната среда и нарушава нормалната експлоатация на депата за отпадъци.

В тази връзка, Община Благоевград призовава гражданите да се възползват от предоставената възможност и да предадат наличните в дома си опасни битови отпадъци в рамките на кампанията.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *