Със 150 000 лв. от бюджета, нова камбана и подарен проект община Струмяни започва сама строежа на църква до кметството в с. Драката

РЕГИОН СТРУМЯННИ

Община Струмяни започва сама да строи православен храм в двора на кметството в с. Драката, след като  в продължение на 10 години Неврокопска митрополия не намери финансова възможност да вдигне поне един малък параклис.

Църквата ще е двойно по-голяма от настоящето кметство. То е с площ 112 кв.м, а храмът по проект ще е с площ 202,4 кв.м. Теренът обаче е над 1 дка, така че място ще има и за административната, и за духовната сграда.

„В селото живеят около 300 души, има много млади хора и деца и то е нещо като вилна зона на общината”, обясни общинският кмет Емил Илиев. „Десетина години хората, които много искат да имат тук църква, обясняваха, че сами ще я вдигнат, но не стана. Затова решихме общината да инициира строежа, а съм убеден, че после те ще помогнат.

На 2 пъти общината отпуснах малки суми за църквата, в бюджета на тази година обаче сме планирали една по-голяма – 150 000 лв., и се надявам да стигнат поне за началото. Взехме проекта от Благоевград – приятели ни го подариха. Купихме и камбаната, която беше голям мерак на тукашните. Другата седмица сме поканили Неврокопския митрополит Серафим да направим първата копка“.

Общината вече има опит в строеж на православни храмове – преди години със собствени средства направи параклис в с. Микрево, след което, по искане на митрополията, подари на църквата параклиса заедно със 17 дка терен под него./struma.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *