Цената на козунака в Благоевград с огромен марж от 6,40 до 14 лв. за кг

ТОП НОВИНИ

От 6.40 лв. до 19 лв. за кг варира цената на козунака в търговската мрежа в Благоевград дни преди Великден. В магазините цената му е между 3,50 и 5 лв. за 500 г, но във фурните, където се пече на място, разликата е доста по-голяма.

Веригата баничарници „Бакалов“ продава великденския деликатес по 4 лв. за половин кг, докато в обектите на „Земя и хляб” цената му е 4,80 лв., но за 400 г и 5,80 лв. за същото количество, но със стафиди, което вдига килограма на 14 лв. Търговски обекти обаче са обявили в момента намаления на козунаци и ги продават по 2 лв. за 450 г.

Покачването на цената и сериозния марж производители обясняват с непрекъснатия ръст на цените на продуктите. „Вдигането на цените на суровините определя цената на крайния продукт, за ел. енергията има известни компенсации, които обаче не покриват реалния ръст на цената и останалото е за сметка на производителите“, обяснява Стоян Дюлгеров, бивш шеф на общинския хлебозавод, който има малка фурна за производство на закуски и хлебни изделия и продава половинка козунак за 3,20 лв.

Той обясни, че всяка фирма има своя ценова политика, но задължително трябва да се съобразява с възможностите на хората. „Цените можеш да вдигаш колкото искаш, но когато клиентите спрат да купуват, не можеш да продаваш. Трябва да се работи така, че да има баланс“, каза той.

На въпрос дали очаква до Великден ново покачване на цената на козунака Ст. Дюлгеров отбеляза, че е възможно леко повишение, но по-скоро ще има стабилизиране на цените. „Усещам го по доставките на едро, но прави впечатление, че има известна диспропорция в цените на суровините на дребно в някои от големите търговски вериги и тези на едро от дистрибутор.

Нормално ли е например килограм захар да се ппродава за 1,25 лв. или 1,45 лв. в търговски вериги, а в същото време склад да ни диктува цена от 2,10 лв. В такива случаи, естествено, не купувам на едро, може да се наложи да се върнеш няколко пъти в магазина заради ограниченията в количеството, но това не е нормално и може да се случи само в България!“, коментира производителят с огромен опит с сферата на производството на хляб и хлебни изделия./struma.bg, сн: архив Булфото

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *