Французите гласуват на първи тур на президентските избори

СВЯТ

Французите се отправят към урните за първия тур на президентските избори. Настоящият президент Еманюел Макрон се очерта фаворит в последните проучвания, изненади от вота не са изключени.
Близо 49 милиона французи са приканени да изберат следващия президент на Франция.
Вотът вече приключи в чужбина и в отвъдокеанските територии, в 20 ч. местно време ще научим имената на двамата от общо 12 кандидати, достигнали до балотаж.

Последните проучвания дадоха неясна картина за резултата, въпреки че очертават повторение на сценария от 2017 г. с преднина на настоящия президент Макрон срещу националистката Марин льо Пен. Тя почти се изравни с него в сондажите и изглежда по-предпочитана в крайнодясното поле от полемиста Ерик Земур. Крайнолевият лидер Меланшон също набра скорост.


Французите отиват до урните изтощени от последните събития и разочаровани от безличната кампания. Изненади могат да поднесат както огромният брой колебаещи се в избора си, така и нов рекорд по негласували. 


Драстичните санитарни мерки срещу ковид на последните избори този път са облекчени, маските са само препоръчителни./БНР, сн: ЕПА/БГНЕС

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *