Съдът отказа да промени мярката на шофьор, задържан с наркотици на ГКПП „Кулата“

България

Окръжен съд Благоевград отказа да измени мярката за неотклонение на обвиняем за контрабанда на наркотични вещества. Съдебният състав прие, че липсват основания за изменение на наложената мярка „задържане под стража“ и остави без уважение искането на защитата на обвиняемия за налагане на по-лека.

След анализ на доказателствения материал, съдът прецени, че може да се направи и към този момент обосновано предположение за съпричастност на обвиняемия към деянието, предмет на повдигнатото срещу него обвинение. Съдът отчете и това, че липсва изменение в повдигнатото обвинение. За същото се предвиждат наказания „лишаване от свобода“ за срок от 10г. до 15г. и „глоба“ от 100 хил.лв. до 200 хил.лв.

По отношение на наличието на реална опасност от укриване или извършване на престъпление, Окръжният съд не намери основания да приеме нещо по-различно от изводите, направени от предходните съдебни състави. И към този момент е налице реална опасност от извършване на престъпление с оглед спецификата на извършване на деянието, предвид количеството на откритото наркотично вещество; начинът на неговото укриване и пренасяне през границата на страната, което определено сочи на създадена организация с международен елемент, включваща участието и на други лица.

Независимо от наличието на постоянен адрес, съдебен състав прецени, че не е отпаднала и реалната опасност лицето да се укрие.

Пресслужбата на Окръжен съд Благоевград припомня, че 54-годишният мъж е привлечен към наказателна отговорност за това, че на 19.03.2024 г., около 14.00 часа, през ГКПП – Кулата, без надлежно разрешително, съгласно Закона за контрол върху наркотичните вещества и прекурсорите, с МПС – товарна композиция, е пренесъл през границата на страната – от Република Гърция в Република България, високорискови наркотични вещества– коноп/марихуана, опаковани в 41 /четиридесет и един/ броя пакети, укрити в кабината на влекача, с общо бруто тегло 46,440 кг.

Определението може да се обжалва в тридневен срок пред Апелативен съд София.

В случай на жалба или протест делото е насрочено за 16.07.2024 г. от 10:00 часа.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *