България повдига задочно обвинение на Ружа Игнатова, САЩ дават до 5 милиона долара за информация за нея

СВЯТ ТОП НОВИНИ

Знаете, че срещу Ружа Игнатова има разследване в САЩ. Българската прокуратура и служби за сигурност работят съвместно и активно с американските си колеги. Това, което предстои у нас – в България, е да бъде повдигнато задочно обвинение на Ружа Игнатова, обяви на брифинг и.д. главен прокурор Борислав Сарафов.

„Това, освен наказателната санкция спрямо нея, ще ни позволи да предприемем и необходимите действия по стартиране на процедура по конфискация на незаконно придобитото от нея имущество със средствата, получени по престъпен начин от ръководената от нея финансова пирамида One Coin“, добави той. 

Изчезналият Франк Шнайдер от пирамидата на Ружа Игнатова крие тайните на покровителите ѝ – влиятелни българи

„Днешният глобализиран свят предоставя огромни възможности за развитие на науката, технологиите и търговията. За съжаление, тя предоставя и нови възможности за съврменната престъпност, която не признава граници, ограниения и формализъм. Всичко това, както и бумът в развитието на информационните технологии позволява акумулирането на значителни по мащабите си финансови и материални активи, придобити по престъпен начин. Именно заради това, повече от всякога е необходимо правоохранителните власти на отделните държави активно да си сътрудничат“, каза още Сарафов. 

„Има и други български граждани, които извършват престъпления и срещу дейността, на които работим съвместно с американските си партньори от ФБР“, заяви още и.д. главен прокурор. 

Къде е Ружа Игнатова?

„Днес правителството на САЩ обявява нова награда в размер до 5 милиона щатски долара за информация, водеща до арест или осъдителна присъда за родената в България германска гражданка Ружа Игнатова“, обяви Негово Превъзходителство Посланикът на САЩ в България – г-н Кенет Мартен.

„Г-жа Игнатова се издирва за нейното участие в една от най-широкомащабните световни схеми за измама в историята. Схема, чрез която от жертвите са били отнети над 4 милиарда щатски долара. Две седмици след като ѝ е повдигнато обвинение през октомври 2017 г., г-жа Игнатова отпатува от София до Атина, за да избяга от арест. Оттогава тя се укрива от правосъдието. През 2022 г. бе добавена в списъка на ФБР за десетте най-издирвани бегълци, укриващи се от правосъдието“, добави той.

По-късно днес ще бъдат дадени допълнителни подробности за това как гражданите могат да подават анонимни сигнали, за да помогнат в разследването. Информация, която доведе до ареста или осъждането на Ружа Игнатова, ще отговаря на условията за получаване на обявената парична награда. 

/новини бг

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *