Макрон предупреди, че във Франция има риск от гражданска война

СВЯТ

Президентът на Франция Еманюел Макрон предупреди в понеделник, че съществува реален риск от гражданска война в страната след предсрочните парламентарни избори на 30 юни и 7 юли.

В интервю за подкаст държавният глава обясни, че това би могло да се случи, ако бъде излъчено коалиционно правителство начело с крайната десница и левия фронт.

Социологическите сондажи дават значително предимство на крайнодясната партия „Национален сбор“ на Марин льо Пен, следвана от лявата коалиция „Нов народен фронт“. Центристкият блок около партията на президента Макрон „Ренесанс“ е на трето място.

Крайнодясната френска партия „Национален сбор“ все още е с предимство за изборите

Крайната десница разделя и ще доведе до гражданска война, защото противопоставя хора с различна религия и различен произход, декларира Макрон, който бе разкритикуван от политическите си опоненти, че се меси в кампанията, когато по закон би трябвало да бъде неутрален като гарант на институционалността.

Макрон стигна още по-далеч в предизборната си реторика, твърдейки, че „Непокорна Франция“ – водещата партия в коалицията „Нов народен фронт“ – въвлича хора в сектантство, което може да повлияе на изборните резултати, но и също така да подпали гражданска война, съобщава 20minutos.

/новини бг

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *