Радослав Тасков: Има интерес от немски инвеститор за три предприятия в Благоевград

ОБЩИНСКИ СЪВЕТ БЛАГОЕВГРАД ТОП НОВИНИ

Резултатите от последните парламентарни избори показаха умора у хората. Избирателят очаква политиците да решават проблемите в държавата. По-голяма част от хората бойкотираха последния парламентарен вот и смятам, че този цикъл от избори натежа много и партиите трябва много сериозно да помислят и да се фокусират върху това да направят стабилно правителство. Очакваме решения за пълноправно членство на страната в Шенген, за еврозоната и за всички останали предизвикателства. Това заяви в ефира на Радио Благоевград Радослав Тасков, председател на Общинския съвет в Благоевград.

Той припомни, че за първи път тази година в държавния бюджет всички общини получиха целеви средства за капиталови разходи и местните власти очакват финансирането на важни проекти.

„За Благоевград успяхме да защитим проекти за 50 милиона лева. Но все още очакваме първите аванси за рехабилитация на важни улици. Това е нормално в този момент, защото първата и основна задача на служебния кабинет е организирането на честни и прозрачни избори. Най-важният документ на всяка държава е бюджетът и не ми се ще да мисля, че заложени и гласувани проекти могат да не се случат, вярвам че държавата ще направи необходимо тези проекти да станат факт. Това е важно за всички общини и за самата държава“, подчерта Тасков.

Той коментира и извънредната сесия на Общинския съвет, на която ще се одобрят промени в Плана за интегрирано развитие на община Благоевград.

„Тези промени се налагат, за да може да кандидатстваме по Програмата за развитие на регионите. По тази програма кандидатстваме с проекти за около 80 милиона лева“, обясни председателят на местния парламент.

Има проекти за големи подземни паркинги, ново училище, цялостна подмяна на осветлението, редица подобрения в социалната инфраструктура, изграждане на две нови детски градини

Благоевград не получи целево финансиране от държавата за индустриална зона заради липса на достатъчно земя.

„В момента се работи за подобна зона при така наречените Черешарници. Там има конкретен интерес от немски инвеститор, който е готов да купи една трета от земята и намеренията са до години да има поне три сериозни предприятия. Смятам, че по този начин ще отговорим на очакванията на хората да влязат сериозни инвеститори“, обясни Радослав Тасков.

„Трябва всички заедно да проведем честен разговор как искаме да изглежда Благоевград. Според мен нашият град трябва да остане университетски център, подреден, град, който да бъде уикенд дестинацията на София и да предлага работни места с висока добавена стойност. Трябва да работим в развитие на ски зона „Картала“. Преди години имаше тенденция да се превърнем във фестивален център, но се видя, че като община и като бюджет нямаме необходимите средства, за да поддържаме такива големи събития. Сега, почти всяка събота и неделя на площада има различни музикални събития…За мен това е пътят. Не да изнемогваме да организираме скъпи фестивали, които да натоварват бюджета. Колкото и да ни се иска, не можем да бъдем Кан или Венеция, но можем да организираме събития, които да привличат посетители. Можем да имаме перманентно работеща сцена за лятото и голяма мултифункционална зала за зимата“, допълни той.

Може да чуете целия разговор на Мария Благоева с Радослав Тасков ТУК!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *