Бюлетините за изборите вече са в Благоевград

БЪЛГАРИЯ ИЗБИРА

Днес преди обяд, под конвой, пристигнаха бюлетините и останалите изборни книжа, без ролките за машините, необходими за провеждането на изборите 2 в 1 на 9 юни. Това съобщи пред журналисти адвокат Мартин Бусаров, председател на Районна избирателна комисия – Благоевград.

По думите му това, което предстои е да бъде разтоварен запечатания камион, в който има около 600 хил. бюлетини и за двата вида избори и малко над 1 200 протокола за секциите в Благоевградския изборен район.

„Предстои да стане разпределението за всяка една община, за да могат 14-те общини в нашия регион да получат необходимите им книжа и материали, разпределени според броя на избирателите и броя на секциите в четвъртък през тази седмица“, каза още той.

От думите му стана ясно, че в събота тези книжа и материали ще бъдат раздадени на СИК-овете на място във всяка една община, като ще присъства и член на РИК. Със своя подпис той ще удостовери това предаване. 

„Надявам се, че в рамките на два дни ще успеем да се справим със задачата по окомплектоване на книжата и материалите. Изборите са 2 в 1, което предполага, че и работата, която трябва да се свърши е два пъти повече, заради двата вида бюлетини, които трябва да се разпределят и двата вида протоколи и останалите помощни материали за колегите в секциите“, подчерта той.

Адвокат Бусаров добави, че с около 40 хил. по-малко са бюлетините за Европейските избори.

„Около 272 хил. са бюлетините за Европейски парламент и около 305 хил. са получените за изборите за Народно събрание. По памет броят на избирателите, плюс процент, е около 320 хил. за Европейски парламент и около 350 хил. за Народно събрание“, поясни той. 

По отношение на това защо е била сменена локацията, на която пристигат и ще бъдат съхранявани изборните книжа и материалите, Мартин Бусаров каза:

„Този въпрос трябва да зададете към предишното ръководство на Областна администрация, тъй като тя е избрала това помещение, където се намираме в момента. На мен лично ми харесва. Зелено е, китно е, има птички, които пеят. Ще се справим с книжата и материалите, стига самото помещение да го позволи, тъй като аз го виждам за първи път“.

Относно това, че все още не са пристигнали ролките за машините, на които избирателите ще могат да гласуват, адвокат Бусаров обясни, че причината е свързана със забавена доставката на пликовете, в които трябва да бъдат поставени тези ролки. 

„По моя информация пликовете са поръчани от Кралство Великобритания. Тяхното извозване до България е причината да се забави тяхното окомплектоване и разнесени по регионите. Машините тръгват в петък късния следобед. В събота сутрин ще бъдат разпределени за целия изборен район. Това ще стане по предварителен график, който сме съгласували с фирмата, която ще осигури логистиката и транспорта на машините за гласуване, които са около 460 за цялата област“, прибави той.

Днес присъстваме на получаването на хартиените бюлетини. В момента в камиона има 272 500 хартиени бюлетини, необходими за провеждането на изборите за Европейски парламент и 304 хил. хартиени бюлетини, необходими за провеждането на изборите за Народно събрание. Днес около 16.00 – 16.30 часа очакваме да получим и печатите, необходими за СИК-овете, както и за подвижните СИК-ове. Това каза пред журналисти областният управител на Благоевград Георги Динев.

По думите му всичко, предвидено до момента и разписано в закона и с разпоредби на Министерски съвет и ЦИК, се изпълнява по план.“На 06.06 (четвъртък) ще получим и ролките от Българската народна банка. Имаме упълномощени служители от Общинска администрация, които лично ще получат ролките. Те ще бъдат разпределени по общините или късно в четвъртък, или в петък сутринта. Също в четвъртък е направена организация, която да придвижи бюлетините, които днес получаваме към съответните общини. Разпределянето ще бъде в два лъча. Единият ще бъде в общините по поречието на река Струма, а другият по поречието на река Места“, обясни Динев. От думите му стана ясно, че всичко, което до момента е направено, е в рамките на законоустановения срок. „Уверен съм, че ще проведем едни свободни и демократични избори. Тук е моментът да благодаря на всички служители от Общинска администрация, също така на инж. Мартин Петров – управител на ВиК – Благоевград, на служителите на МВР с чието съдействие получихме бюлетините и с тяхно съдействие ще бъдат придвижени до общините“, каза областният управител. Георги Динев добави, че не може да каже защо е било сменено помещението за съхранение на изборните книжа и бюлетините, тъй като това е направено от бившия областен управител Мария Димова. „Когато постъпих на 8 май вече имаше сключено споразумение. Има уверения от МВР и Пожарната, че това помещение е подходящо“, допълни той. /Фокус

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *