Благоевград изпрати над 100 военнослужещи на мисия на НАТО в Косово

ТОП НОВИНИ

С тържествена церемония на площад „Георги Измирлиев“ в Благоевград военнослужещи, представители на институции и граждани изпратиха над 100 войници от състава на 3-то бригадно командване – Благоевград за участие в мисия на оперативния резерв на стабилизиращите сили на НАТО в Косово (KFOR).

Ритуалът започна с химна на Р България и продължи с поздрав от началника на отбраната адм. Емил Ефтимов, който пожела на военнослужещите да изпълнят достойно дълга си към Родината, давайки своя принос за сигурността на Балканите, Европа и света.

На церемонията присъства и кметът Методи Байкушев, който подчерта важността на мисията на българските военни.

„Скъпи военнослужещи, днес Вие отивате на мисия в една от горещите точки на Западните Балкани, далеч от Вашите семейства. Нямам съмнения, че сте високо подготвени и ще изпълните своя дълг в опазването на мира, защото това е от огромно геополитическо значение, не само за България, а и за целия свят. Във време на противопоставяне въпросът за сигурността на Косово е ключов. Пазете демокрацията в тази млада държава. Желая Ви успех и да се върнете живи и здрави при семейства си“, каза кметът Методи Байкушев, който подари икона на свети Георги Победоносец на командира на мисията майор Красимир Дамянов.

Свещеници от благоевградския храм „Въведение Богородично“ отслужиха водосвет за здраве.

В ритуала участие взеха генерал-майор Красимир Кънев, командир на съвместното командване на силите, бригаден генерал Пламен Йорданов, зам.-командир на сухопътните войски, полк. Кирил Спаневиков, командир на 3-то бригадно командване, областният управител Георги Динев, председателят на ОбС Радослав Тасков, кметът на Община Разлог Красимир Герчев, военнослужещи и представители на институции.

Българският контингент ще изпълнява задачи за подпомагане на усилията за възстановяване и поддържане на сигурността в Косово под командването на заместник-командир на 2-ри многонационален батальон от силите на оперативния резерв на стабилизиращите сили на НАТО майор Красимир Дамянов и командир на ротата капитан Фердо Фердинандов.

Непосредствено след ритуала по изпращане на военните официално бе открита и изцяло ремонтираната сграда на щаба на 3-то бригадно командване.

На церемонията присъства Светла Захариева, зам.-кмет  по строителство, екология и европроекти към Община Благоевград.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *