Над 40 участници от страната събраха Националните спортни игри за трансплантирани „Да! За живот!“🤍💚

СПОРТ

👉Над 40 участници от цялата страна събраха Националните спортни игри за трансплантирани, които се проведоха в Югозападния университет Неофит Рилски – Благоевград по инициатива на Изпълнителна агенция „Медицински надзор“ (ИАМН) и с подкрепата на община Благоевград.


👉Трансплантирани хора, медици, ангажирани в процеса донорство и трансплантация, представители на неправителствени организации, Български младежки Червен кръст и други поддръжници на каузата се включиха в спортната надпревара, за да кажат заедно „Да! За живот!“.


👉Преди началото на игрите мотористи от мотоорганизация Widows Sons & Masonic Riders Grand Chapter Bulgaria (WSMR), представители на фондации П.У.Л.С. и „Движение на българските майки“ изразиха своята подкрепа към каузата с мотошествие през централните булеварди на града, след което се присъединиха към официалните гости.


👉Събитието беше официално открито от домакина проф. д-р Николай Марин и изпълнителния директор на ИАМН г-жа Иванка Динева. Приветствия към участниците отправиха заместник-министърът на образованието и науката г-жа Таня Михайлова, съветникът на министъра на младежта и спорта в служебното правителство и председател на Българската федерация по бадминтон д-р Володя Златев, изпълнителният директор на Националната агенция по трансплантация на Румъния д-р Генади Ваташки, началникът на отдел „Информационни системи“ на Агенцията по трансплантация в Молдова Дориан Вистерничеану, г-н Даниел Капсъзов президент на WSMR. Сред гостите бяха председателят на Федерацията по спортна гимнастика Йордан Йовчев, д-р Денислава Ангелова – председател на Асоциация „Докосни дъгата“, почетният консул на Италия в Пловдив Джузепе Де Франческо, Димитър Стефанин – финалист от Dancing Stars – България, 2024 г. и победител в Dancing Stars – Австрия, 2023 г. и др.


👉Поздравителни адреси към организаторите и всички участници изпратиха президентът на Република България г-н Румен Радев, вицепрезидентът г-жа Илияна Йотова, председателят на Комисията по здравеопазването, 49-о Народно събрание проф. д-р Костадин Ангелов, служебният премиер Димитър Главчев, служебният министър на здравеопазването Галя Кондева и служебният министър на младежта и спорта Георги Глушков.


👉Музикален поздрав към участниците и гостите поднесоха студенти от Факултета по изкуствата.
Спортният празник на хората, получили втори шанс за живот, и техните лекари започна с плувците и продължи с надпревара в спортовете тенис, тенис на маса, бягане 60 м, мини голф, бадминтон и дартс.


👉В края на деня на емоционална церемония всички участници, проявили своя висок спортен дух, бяха наградени с медали. Отличени бяха и студентите, преподавателите и представителите на Студентския съвет, участвали в организирането на събитието, както и всички други поддръжници на каузата в този ден. Ректорът проф. д-р Николай Марин изненада участниците, откроили се с активно присъствие и постигнати резултати в спортната надпревара, със специални награди, предоставени от А1. 💚В 20.00 часа фасадата на Спортния комплекс на Югозападния университет грейна в зелено – цветът на донорството и трансплантацията, в израз на подкрепа.


👉В рамките на събитието се състоя международна работна среща, на която бяха обсъдени възможностите за бъдещи съвместни инициативи.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *