Първи подробности за удара на ГКПП „Кулата“ (ВИДЕО)

ТОП НОВИНИ

Близо 6 500 000 къса нелегални цигари, укрити в метални шкафове за ел. табла, бяха открити при митническа проверка в района на ГКПП Кулата.

В късните часове на 16.05.2024 г. в района на ГКПП Кулата в рамките на съвместната акция на Агенция „Митници“, ГД „Гранична полиция“, ГД „Борба с организираната престъпност“ и Национална агенция за приходите е извършена проверка на товарна композиция, управлявана от български гражданин.

По представените от водача документи той превозвал електрическо оборудване от Гърция за Литва.Митническите служители насочили товарна композиция за рентгенов контрол с мобилна рентгенова система. След набелязани зони с нехарактерна плътност била извършена и физическа проверка.

Непосредствено до вратата на влекача, в металната кутия, наподобяваща електрическо табло, не били установени акцизни стоки. В останалите, обаче, били открити 650 кашона с тютюневи изделия – цигари с различни търговски марки.

В Районна прокуратура – Благоевград, Териториално отделение –Петрич, е постъпило съобщение от дежурен митнически инспектор в Териториална дирекция Митница София за открито голямо количество цигари без български акцизен бандерол.По случая е образувано досъдебно производство за извършено престъпление по чл. 234, ал. 3, т. 3, вр. чл. 234, ал. 1 от НК – държане на акцизни стоки без български акцизен бандерол в големи количества.

По първоначални данни общото количество на предмета на престъплението е 6 499 000 къса (324 950 кутии).Установено е, че товарната композиция, състояща се от влекач с полуремарке, е собственост на две български фирми. Водачът е дал показания, които се проверяват.

Действията по разследването продължават под надзора на прокуратурата.По данни на Агенция „Митници“ това е най-голямото количество нелегални цигари, задържани на ГКПП Кулата за последните две години.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *