Очакват ли ни през лятото още по-високи цени на горивата

ДРУГИ ЛЮБОПИТНО

Петролът е най-скъп в момента от октомври насам. Един барел (159 литра) суров петрол тип Брент достигна най-високата си цена от 89,99 долара в средата на седмицата. Само през март цената се е повишила с около пет долара, пише АРД, цитирана от Deutsche Welle.

От началото на годината цената е скочила с над 16 на сто. Това се усеща и по бензиностанциите.

Бензинът е по-скъп, дизелът – по-евтин

Скок в цените на горивата – кое с колко е нагоре

Както показва изчисление на статистическата служба „Statista”, базирано на данни от Германската асоциация на автомобилната индустрия (ГААИ) и Евростат, в края на март 60-литров резервоар със „супер” бензин E10 вече е струвал 109 евро в Германия. В момента литърът бензин Е10 струва средно 1,833 евро, а през март средната му цена е била 1,787 евро – увеличение с 2,8 цента в сравнение с предходния месец, пояснява АРД.

В същото време цената на дизела е спаднала с 1,8 евро цента – до 1,728 евро за литър средно през март. Това е следствие от края на отоплителния сезон, тъй като дизеловото гориво и мазутът по принцип са един и същ продукт, само че с различен етикет.

Кризата в Близкия изток също се отразява на цените

Каква е причината за повишаването на цените на петрола? В краткосрочен план най-вече се отразяват повишените геополитически рискове в Близкия изток, отбелязва АРД. Президентът на Иран Ебрахим Раиси заплаши Израел с ответни мерки след нападението срещу иранското посолство в Сирия. Това подхрани нови опасения за ситуацията на пазара.

От месеци насам петролните компании избягват да извършват превози през Червено море, опасявайки се от нападения на йеменските бунтовници хути. Това не само повишава транспортните разходи, но и ограничава доставките в световния океан.

Повишаването на цената на петрола обаче се дължи и на нарастващия икономически оптимизъм на пазара, тъй като перспективите за глобален икономически растеж напоследък се подобриха според много участници на пазара. Икономическите данни от САЩ и Китай в частност са все по-добри, пише германската обществено-правна медия. Това говори за нарастващо търсене на петрол, тъй като и двете страни са сред най-големите потребители на петрол в света.

Причините са разнообразни

Не на последно място, сезонните ефекти също не работят за поевтиняването на петрола. Става дума за „сезона на пътуванията“: периодът преди Великден обикновено е съпроводен с рязко увеличаване на трафика, което се отразява в повишаването на цените на петрола.

„Митниците“ проверяват „Лукойл Нефтохим“ и складове с горива

„Увеличението на цените 20 дни преди Великден до Цветница е средно около десет процента от 1987 г. насам“, подчертава пазарният експерт Роберт Ретфелд пред АРД. На този фон няма как цените на петрола да спадат.

Конфликтът в Близкия изток е основен източник на несигурност за петролния пазар. „Ако този конфликт се разшири, той може значително да наруши световните вериги за доставка на суров петрол“, предупреждава анализаторът Рикардо Еванджелиста.

Вероятно обаче ОПЕК+ отново ще наклони везните. В началото на март осемте страни от петролния картел се споразумяха да удължат доброволното си намаляване на производството до края на второто тримесечие. Ако тези съкращения на производството бъдат удължени отново до края на годината, ще има риск от лек недостиг на доставки. За Международната агенция по енергетика (МАЕ) това е най-вероятният сценарий, уточнява АРД.

Въпреки това цената на петрола ще зависи и от това доколко страните от ОПЕК+ се придържат към ограниченията. Напоследък отделни държави са добивали значително повече петрол от договореното. Междувременно Министерството на енергетиката на САЩ очаква по-сериозно увеличение на производството на суров петрол в САЩ. Въпреки това експертът по суровините от „Комерцбанк” Карстен Фрич смята, че общата картина няма да се промени.

По-високи цени през лятото?

Експертите на „Банк оф Америка“ очакват средна цена от 86 щатски долара за барел петрол от типа Брент за тази година – на фона на рисковете в Близкия изток и подобрените икономически перспективи, като през лятото цените на петрола вероятно ще достигнат връх от около 95 щатски долара за барел.

За шофьорите това ще означава вероятно по-скъпо гориво в предстоящите месеци. В момента най-високи цени на петрола се наблюдават в Дания и Нидерландия, където да напълниш догоре един резервоар от 60 литра с бензин излиза съответно 124 и 122 евро.

/дарик

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *