Напрежение в парламента заради отсъствието на премиера

България ПОЛИТИКА

В блиц контрола в Народното събрание днес ще участват само Корнелия Нинова и Гроздан Караджов. Правилникът за организацията и дейността на парламента предвижда всеки първи петък от месеца премиерът и вицепремиерите да отговарят на актуални питания от народните представители в първите два часа от заседанието. Днес обаче стана ясно, че Кирил Петков и голяма част от вицепремиерите няма да са в НС. 

В началото на заседанието Никола Минчев обяви, че ще определи заседание, на което членовете на Министерски съвет, които отсъстват днес, ще отговарят на актуалните въпроси.

От ДПС поискаха отлагане на блиц контрола за следващия петък, но това не се случи. „Разбирам, че може би премиерът смята, че днес е професионалният му празник, тъй като е деня на шегата и лъжата – има право да празнува, но щяхме да го отпразнуваме заедно. Днес си купих връзка байдънка. Не излъгах, че ми я е подарил”, каза още Йордан Цонев.

Костадин Костадинов от „Възраждане” обърна внимание, че в началото на седмицата партията е внесла предложение за изслушване на министър-председателя за задържания български кораб на пристанището в Мариупол и в сряда са получили уверението, че така или иначе има блиц контрол в петък.

Никола Минчев обясни, че към онзи момент не е било ясно, че премиерът ще отсъства.

Тома Биков от ГЕРБ – СДС коментира, че има блиц контрол на части. „С цялото ми уважение към г-жа Нинова и г-н Караджов, но ние сме се подготвили за други хора”, каза още депутатът от ГЕРБ. Според него Кирил Петков е искал да уплаши ГЕРБ с ареста на Борисов, но в крайна сметка се е уплашил самият той.

Борислав Гуцанов от БСП каза, че е пределно ясно, че другата седмица ще има блиц контрол. „Не мога да разбера каква трагедия се разиграва, при положение че вашият министър-председател, в продължение на 4 години, никой не можеше да го докара в тази зала, за да отговаря на въпроси”, каза още той./nova.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *