Шефовете на БНБ, Сметната палата и омбудсманът могат да заемат поста на премиер, реши НС

България ПОЛИТИКА

Народното събрание прие промените в Закона за БНБ. Те предвиждат управителя на БНБ и неговите заместници, председателя на Сметната палата и неговите заместници, Омбудсмана и неговия заместник да могат да заемат длъжността служебен министър-председател.

В периода, в който някой от тях заема тази длъжност, другите му правомощия се прекратяват временно. След избирането на редовен кабинет, служебният премиер ще може да продължи мандата си на предишната си длъжност.

Промените в Закона за БНБ бяха пирети след двучасови ожесточени дебати. „Против“ промените се обявиха от „Възраждане“, БСП за България“ и ИТН.

По-рано тази сутрин законопроектът беше одобрен и от правната комисия в парламента.

Подробности вижте във включването на Николай Минков

Ето част от позициите в Народното събрание:

Анна Александрова- председател на Комисията по правни въпроси, ПГ на ГЕРБ-СДС:

„При назначавенето на лицата за служебен министър – председател, същите прекъсват правомощията си само за периода , в който са назначени, като след освобождаването им продължават мандата, за който са избрани“.

Петър Петров, ПГ на „Възраждане“:

„Този законопроект и в преправения му вид е протовиконноситуционен. Защо? Защото се смесват трите власти. Председателят на Сметната палата – той ще стане служебен премиер. Ще организира изборите и след това, когато се върне отново обратно, за да довърши мандата си като председател на Сметната палата, трябва да одитира тези избори. Тоест – той ще прави одит сам на себе си. Конституцията не допуска подобно смесване на властови правомощия“.

Корнелия Нинова, председател на БСП:

„Приеха се промени в закона за БНБ. Управляващите задълбочават конституционната криза. Узакониха конфликта на интереси като допуснаха председателя на Сметната палата да се върне и сам да проверява кабинета си служебния и министрите. Да е ясно, че отговорност носят тези, които гласуваха промяната в конституцията. Хаосът се задълбочава. Ако бъдем поканени да предлагаме министри в служебния кабинет, отказваме. Това е работа на служебния премиер и да ги обсъди с президента, за да не допуснем нова криза и президентът да каже: „Не“. По-сериозният въпрос е дали Главчев ще предложи неутрален кабинет. Той е ярък ГЕРБ“.

Тошко Йорданов, председател на ПГ на ИТН:

„И двете поправки бяха внесени в последния момент, без обсъждане, директно стоварени на правна комисия, като снощи поправката внесохте в 18 ч. Снощи, като ви видяхме предложенията, разбрахме, че сте се усетили за елемента с неплатения отпуск и как е в противоречине с Конституцията“.

/бнт, сн: архив бгнес

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *