Премиерът Кирил Петков: През месец април ще вкараме над 700 млн. лв. директни помощи за бизнеса във връзка с по-високите цени на електроенергията

ТОП НОВИНИ

За съжаление кризата, която има в Украйна, не е просто криза в Украйна. Започна се още от лятото, когато газовите хранилища в Европа бяха източени. Това е истината, каза в Благоевград министър – председателят Кирил Петков във връзка с отправен към него въпрос относно повишаването на цените на електроенергията, а оттам и на различните стоки и услуги.

По отношение електропреносната мрежа и как се определя цената на тока – определя се от най – скъпия производител. Това е много добре планирана атака от Путин, който вдига цената на тока и цената на газа главоломно в цяла Европа. Всяко едно производство се базира на електроенергията. Когато се качат с такъв голям размер цените на тока и газа, изведнъж започва да се образува инфлация във всички производства. Въпросът сега е как българското правителство, с лимитирания си ресурс, може да повлияе на една глобална европейска стратегия за цените, защото хората не ги интересува от къде, а защо са повишени цените“, каза още той.

Премиерът обърна внимание на това, че за момента нито един битов потребител не усеща повишение на цените. „Що се касае до бизнеса –  вкарахме милиарди. Само за април месец вкараме над 700 млн.лв. директни помощи за ток. Другото, което може да направим, е да помогнем на най-засегнатите от тези цени да получат глътка въздух. Ще вкараме допълнително над 100 млн. лв., дори за великденските помощи, които даваме“, прибави той.

Министър – председателят посочи, че докато цените на тока и газа на световния пазар са такива, каквито са, цените на стоките и услугите, ще растат. „Цяла Европа в момента е в криза. Когато бях в Брюксел точно това казах, че сега, когато трябва да се преговаря с „Газпром“, трябва да преговаряме заедно“, подчерта премиерът.

Кирил Петков коментира и още една важна тема, свързана с отпадането на мораториума върху цените на тока. „Това, което сме изчислили е, че цените на тока няма да се качат. За цената на газа не знаем“, добави той.

Премиерът на България бе категоричен, че „тази игра не може да я играем до безкрай“ и че парите, с които разполага държавата за помощи, не са безкрайни. Той апелира за единна позиция между страните в Европейския съюз и преговори, които да гарантират по-добри условия за страните – членки. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *