ДПС на консултации при Радев: В държавата трябва да има стабилност и предвидимост 

България ПОЛИТИКА

Започнаха политическите консултации на президента Румен Радев с парламентарно представените партии, преди държавният глава да връчи първи проучвателен мандат за съставяне на правителство. Радев вече разговаря с представителите на ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ. В момента президентът се среща с представители на Движението за права и свободи.

На срещата присъстват съпредседателят на партията Джевдет Чакъров, Йордан Цонев, Хамид Хамид, Станислав Анастасов и Халил Летифов. 

Стоейки най-близо както до ГЕРБ-СДС, така и до ПП-ДБ, как преценявате шанса за постигане на споразумение и създаване на правителство с първия мандат и ако той не сполучи, виждате ли възможност в 49-ото НС да се търси друга управленска конфигурация?“, попита държавния глава.

„Вашата парламентарна група активно подкрепяше парламентарното мнозинство през последните 9 месеца, включително по най-важните решения, които взе 49-ото Народно събрание без обаче да бъде официално част от управлението. Това създаде и предпоставки за тълкувания, които се проектират и върху процеса на преговорите, които ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС водят, включително и на нюансите по темата за плаващите мнозинства“, каза още Радев.

„Държавата трябва да има стабилност и предвидимост. Позицията ни не се е променила да се намери отново формула за управление на страната в настоящия момент с оглед и на политическата ситуация в страната и на сложната геополитическа ситуация в международен аспект. Нашата подкрепа е била винаги предвидима и последователна. Да, ние сме подкрепяли това правителство основно по отношение на политиките, свързани с нашия европейски път и европейския хоризонт на страната ни, както и членството в НАТО“, подчерта Джевдет Чакъров, председател на ДПС.

„За нас решението е лесно и ясно – ако ГЕРБ и ПП-ДБ се разберат, нiе ще продължим същата политика – да бъдем фактор на стабилност и разумно да подкрепяме правителството. Основните цели в момента са еврозоната и Шенген“, добави Йордан Цонев. 

/труд бг

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *