Вижте кои исторически места да посетите навръх Националния празник на България

КУЛТУРА и ТРАДИЦИИ ЛЮБОПИТНО

Над 6 хиляди българи ще се изкачат на паметния връх Шипка на 3 март, за да отдадат почит на загиналите за свободата на България. Други 25 хиляди наши сънародници пък ще използват почивните дни покрай Националния празник – 3 март, за да посетят исторически места, свързани с Освобождението ни от османско иго, сочат данни на Института за анализи и оценки в туризма. 

Радио България ви предлага 5 идеи за патриотични разходки по повод националния ни празник:

Копривщица – град музей на открито

Копривщица е едно от огнищата на българското Възраждане

Копривщица – един от най-красивите български градове, се свързва неминуемо с българското Възраждане и с някои от най-видните ни просветители, общественици и радетели за национална независимост. Днес се гордеем с това великолепно българско архитектурно бижу, където паметта е още жива.С един билет можете за няколко часа да посетите седемте къщи-музеи на копривщенци от 19 век, чийто съдби са тясно свързани с българското националноосвободително движение. Можете да разнообразите посещението си на Копривщица с допълни атракции, като разходка с магарешка каручка, курсове по плъсти и кене (шита дантела) в Лютовата къща, конни преходи сред гънките на Средна гора и разбира се, с неустоимата местна кухня. 

Вижте още:

Национален музей-параход „Радецки“

Национален музей-параход „Радецки“

На брега на Дунав край град Козлодуй е закотвен легендарният „Радецки“. През една майска нощ на 1876 г. , преоблечени като градинари, Христо Ботев и неговите четници се качват от румънския бряг на борда на австро-унгарския пътнически параход и буквално го превземат, като заставят екипажа да свали въстаниците на козлодуйския бряг. Целта на поета-революционер е да вдигне народа на крак в борба срещу османско иго.

Днес „Радецки“  е превърнат в плаващ музей. Но внимание, това не е автентичният параход. Оригиналът бил унищожен от собствениците му през 1924 г.. Неговото стопроцентово копие е построено с дарения на деца от цяла България и отваря врати като музей през 1966 г.

Карлово – домът на Васил Левски

Национален музей „Васил Левски“

Апостолът на свободата е роден в Карлово, което автоматично превръща подбалканския град в българска светиня. Родният му дом представлява едноетажна къща с две стаи и със зимник, килер и скривалище. Скромната постройка е ремонтирана и отворена за посещение в средата на 20-ти век. Възстановен е и дворът с калдъръмената пътечка, старата чешма и каменният дувар. 

Музейната експозиция е скромна – тя съдържа вещи, снимки и документи свързани с живота на Васил Левски, на семейството му и неговите съратници. Днес всеки може да посети това паметно място и да се пренесе в размирната епоха на чуждо подтисничество.

Паметникът на Свободата на връх Шипка

Паметникът на Свободата на вр. Шипка

Величествената му осанка се издига на връх „Св. Никола“ в сърцето на Стара планина. Тук, през месец август 1877 г., се разиграват най-драматичните и съдбовни за България битки от Руско-турската освободителна война. Сраженията, дали десетки хиляди жертви, са увековечени в Паметника на Свободата. 

Построен е с даренията на българския народ и е открит е презавгуст 1934 г. Израснал сякаш от скалната гръд на Балкана, монументът олицетворява непреходния човешки стремеж към свобода и независимост. Затова всяка година на 3 март тук се стичат хиляди българи, за да отдадат почит на своите освободители. 

Вижте още:

Панорама „Плевенска епопея 1877 г.“

Панорамата Плевенска епопея проследава най-ожесточените сражения за свободата на България

Петмесечните сражения при град Плевен в хода на Руско-турската война завършват с капитулацията на Осман паша на 10 декември 1877 г. Тази съдбовна битка променя хода на войната в полза на българската независимост.100 години по-късно, насамото бойно поле, или в т.нар. Скобелев парк-музей, „израства“ панорамата „Плевенска епопея“. Внушителният паметник е с форма на пресечен конус, носен от четири стилизирани щика.Вътре, пред погледа на посетителите оживяват едни от най-ожесточените сражения за свободата на България. Диорамите и огромните панорамни платна са толкова реалистични, че човек има чувството, че се е телепортирал назад във времето и е попаднал направо на бойното поле.

Снимки: Венета Николова, historymuseum.org, Национален музей „Васил Левски“

/ бнр

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *