От 1 април: Маските стават пожелателни

COVID-19 България ТОП НОВИНИ

На 1 април носенето на маски ще бъде пожелателно. Това обяви председателят на здравната комисия в парламента доц. Антон Тонев. Мярката ще бъде регламентирана с промените в Закона за здравето, които дават право на здравния министър да налага мерки след края на извънредната епидемична обстановка. Ако бъдат приети, ще влязат в сила най-вероятно първата седмица на април.

Здравната комисия обсъди още парите за медиците.

Със Закона за здравето се урежда за още три месеца до актуализацията на бюджета да имаме законово основание да продължим да изплащаме парите на медиците, заяви Антон Тонев.

Той обяви, че промените в Закона за здравето ще влязат в сила в момента, който НС ги гласува на второ четене. „Това ще стане може би първата седмица на месец април. Ще влязат със задна дата от 1 април и ще дадат възможности на министъра на здравеопазването и на директорите на РЗИ да се въвеждат регионални мерки при нужда“, каза още Тонев. По думите му този законопроект дава възможност да не се затваря държавата.

Антон Тонев коментирла изявление на проф. Костадин Ангелов от ГЕРБ – СДС пред медиите, който каза, че промените будят много повече въпроси. „Категорично не дават отговори какво се случва с парите на първа линия на медиците и осигурените от допълнителни средства от нашето правителство на лекарите, сестрите и санитарите“.

По думите му предложените промени връзват ръцете на министъра на здравеопазването.

Той коментира и отпадането на маските. „Бих се доверил по-скоро на експертите, които казват, че маските трябва да останат. Нивото на ваксинация в България е много ниско и това е поредният провал“, заяви Ангелов.

Според него управляващите нямат план и всичко върви на самотек.

Здравна комисия обсъди на първо четене и промени в Закона за здравното осигуряване.

Със Закона за здравното осигуряване се предлага изрично да се уреди здравното осигуряване и медицинското обслужване на чужденците с предоставена временна закрила. Законопроектът е внесен от Антон Тонев и група народни представители.

Окончателното решение ще бъде взето от пленарна зала.

Елена Гунчева от „Възраждане“ каза, че е впечатлена от вносителите колко бързо са внесли законопроекта. „Здравната система се издържа от здравните осигуровки на всички нас. Всяка една промяна, която ще бъде значителна, трябва да бъде широко обществено обсъждане“, каза Гунчева. По думите й за съжаление става дума за десетки хиляди бежанци. По думите й този законопроект е дискриминационен, тъй като има други бежанци освен украинците, които също са с временен статут. Тя подчерта, че има няколко стотин хиляди български граждани, които не са осигурени и този проблем също трябва да бъде решен.

„Правата на българските граждани-първи и на първо място“, подчерта депутатът от „Възраждане“.

Председателят на Здравна комисия и депутат от „Продължаваме промяната“ Антон Тонев направи реплика и каза, че основният акцент в законопроекта визира временната закрила. Той обясни, че никъде не е споменато от коя държава бягат. По думите му натоварването на осигурителната ни система ще бъде в краткосрочен план.

Проф. Костадин Ангелов от ГЕРБ -СДС каза, че днес е нещо много по-важно, което рискува фискалната сигурност на страната.

По думите му е добре да помислим за украинските бежанци, но днешния законопроект е закъснял. Той напомни, че ПГ на ГЕРБ са внесли вече подобни предложения.

Стана ясно, че ГЕРБ -СДС ще се въздържи от подкрепа по законопроекта.

Ивайло Христов от „Има такъв народ“ каза, че не са се събрали да обсъждат фискалния резерв, а проблем, който е закъснял. Той посочи, че чест прави, че стотици хиляди български лекари обслужват безплатно украинските бежанци.

Проф. Георги Михайлов от „БСП за България“ каза, че законопроектът е важен.

Д-р Хасан Адемов от ДПС също се изказа по законопроекта. Според нето статута на временна закрила е за срок от една година. Той посочи, че да се говори, че законопроектът е навременен, е несериозно.Д-р Адемов отбеляза, че не е ясно кога им почват осигурителните права и кой ще плаща. „Всички тези неща трябва да бъдат уточнени“, каза д-р Адемов и уточни, че ДПС ще се въздържи от подкрепа по законопроекта на този етап./БНР,сн: илюстративна

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.