Христо Шопов излиза от ареста срещу „подписка“

България

Христо Шопов излиза от ареста с мярка „подписка“. Софийски районен съд няма обосновано предположение за извършване на деянието. „Няма доказателства, че Шопов е насочвал оръжие“, стана ясно от днешното заседание на въпросното дело, предаде „Фокус“.

Няма и доказателства за вербални заплахи. Патриция Тийвс също изразявала единствено предположение, че Шопов е държал пистолет. Съдът каза, че Тийвс е предоставила два записа от личния си мобилен телефон. Тези записи са разгледани при досъдебното производство. На записите не е заснето, че Шопов държи пистолет и не се чува да изрича репликата „Ще те убия (на англ. език)“.

Съдът посочи, че единственият предмет, който е доказано, че актьорът е държал са връзка ключове. Съдът приема, че Шопов действително е държал именно това – връзка ключове. По отношение на това, че Шопов е подпрял Тийвс на оградата и я блъснал, съдът заяви, че би могло да има красноречиво подозрение, че това действително е било така. Има съдебно-медицинска експертиза, която казва, че травматичните увреждания на Тийвс кореспондират с нощта на скандала и потвърждават показанията й.

Според съда няма опасност Шопов да се укрие. Обстоятелството, че е публична личност също обуславя извода за опасност от укриване с какъвто и да било интензитет. Софийски районен съд посочи, че актьорът е с чисто съдебно минало. Съдът не се съгласи с аргумента на прокуратурата за „продължаващ конфликт“. Данните по досъдебното производство сочели, че става въпрос за инцидентен конфликт.

Мариана Станишева също свидетелства, че са игнорирали Тийвс. Самата Патриция Тийвс не съобщава да е имала предходни пререкания с Шопов, казаха още от съда. Тийвс е свидетелствала, че дори не са се поздравявали и не знаела, че Шопов говори английски. Делото пред СГС ще е в четвъртък от 10 ч.

Адвокатът на Христо Шопов Лулчева заяви, че искането за задържане под стража от Софийска районна прокуратура е неоснователно. Защитата представи епикриза за операция на Христо Шопов преди няколко месеца, която свидетелства за влошено здравословно състояние.

Обвинението посочи, че предвиденото наказание за деяниета е лишаване от свобода, има доказателства за авторството на деянието от Шопов. Според прокуратурата има опасност актьорът да извърши повторно престъпление, защото конфликтът е от няколко години. „Фактът, че заплахата е отправена с оръжие прави деянието по-тежко“, подчерта обвнението.

Адвокат Лулчева беше категорична, че исканията на прокуратурата са неоснователни. „Твърди се, че това било ескалация на предходен конфликт. Твърдяната пострадала казва че дотогава не е говорила с него (бел.ред Шопов)“, заяви защитата на Шопов. Адвокатът му посочи, че актьорът е неосъждан и няма достатъчно доказателства за извършване на деянието.

Адвокат Лулчева каза, че в първоначалните си показания Патриция Тийвс не говори за наличие на оръжие.

„Най-ценното доказателство по делото са записите на свидетелката. Това са два звукови файла, от които се установява, че две жени се карат. Безспорно е, че Патриция Тийвс е чукала по прозорците им. На записа, с извинение, е махленски спор, но там самият Шопов знае, че е записван и призовава да се викне полиция“., каза адвокат Лулчева. В записите се чувало още, че Патриция Тийвс казвала, че Нова телевизия се интересува от тези записи и те ще бъдат добра реклама за техния син (бел. ред водещият на „Ергенът“ Наум Шопов).

„Ако за „аз ще те убия“ вкараха в ареста всички родители щяхме да сме в затвора“, каза адвокат Лулчева. Според защитата тежестта на деянието, представена от прокуратурата не е реалистична.

„Моля ви да оставите без уважение искането на прокуратурата“, завърши адвокат Лулчева.

Христо Шопов не пожела да коментира и се съгласи със своята защита.

Припомняме, че българският актьор бе задържан в четвъртък вечерта. Стана ясно, че Шопов е притежавал три законни пистолета, които са били иззети от дома му заради заплахи и закани, потвърдиха официално от МВР.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *