Благоевград издига кандидатурата на Димитър Бербатов за председател на БФС, започва и процедурата за избор на омбудсман

ОБЩИНСКИ СЪВЕТ БЛАГОЕВГРАД ТОП НОВИНИ

Благоевград издига кандидатурата на Димитър Бербатов за председател на Българския футболен съюз. Това стана след решение на Общински съвет по предложение, внесено от кмета Методи Байкушев.

„Димитър Бербатов е почетен гражданин на Благоевград, смятам, че трябва да му дадем възможност да е сред кандидатите за председател на БФС. Редно е да подкрепим нашия съгражданин в това му начинание“, добави градоначалникът.

В рамките на заседанието бяха гласувани и други важни точки, сред които програмата за управление на Община Благоевград в мандат 2023 – 2027 година. По темата кметът Методи Байкушев обясни, че пред Общината има два сериозни проблема, единият от които е свързан със системата за управление на отпадъците, а другия с тежкото финансово състояние на Общината.

Подробно с програмата на кмета Методи Байкушев може да се запознаете ТУК!

Сред акцентите, които градоначалникът очерта пред общинските съветници, бяха:

  • благоустрояване на градската среда;
  • Реформа в областта на платеното паркиране, като стана ясно че в момента вече има сформирана работна група, която работи по изработването на нов документ, който да отговаря на съвременните тенденции и практики. От думите на Байкушев стана ясно, че се предвижда увеличаване на таксите, което ще позволи влагането на повече средства за поддръжка на уличната мрежа.
  • Актуализиране на наемите за общинските зали и наеми;
  • Нова стратегия за развитието на културата, която на някоя от следващите сесии ще бъде представена от заместник-кмета по култура Станислав Кимчев. Важен момент по отношение на културата е, че ще се предложи културните институти да станат второстепенни разпоредители със средства, което ще им позволи да кандидатстват по различни програми с проекти. Друга добра новина е, че Министерството на финансите ще отпусне средства за всички ансамбли в страната, които някога са били държавни. Това означава, че и за Ансамбъл „Пирин“ ще има повече пари;
  • Образование и бизнес – вече се работи по програми, които да позволят по-добра свързаност между съществуващите работодатели, средните и висшите училища в Община Благоевград, Бюрото по труда и Кариерните центрове.

Друго важно решение, което взеха общинските съветници е свързано с Правилника за организацията и дейността на обществения посредник на територията на община Благоевград. Единственото изменение, гласувано в зала бе свързано с това, че кандидатите за поста трябва да имат постоянен или настоящ адрес в Община Благоевград от поне шест месеца. Създадена бе и временна комисия (Комисия по номинация). За председател на комисията бе избрана Василиса Павлова, а за членове – Анна Мазурска, Георги Корчев, Милена Бунцева и д-р Калоян Калоянов.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *