Кметът на Благоевград с важни новини за длъжниците, аквапарка и минералната вода

ОБЩИНА БЛАГОЕВГРАД ТОП НОВИНИ

Кметът на Община Благоевград Методи Байкушев даде редовната си пресконференция, в рамките на която този път постави акцент върху три основни теми, а именно:

– Събиране на натрупаните задължения от големите длъжници на Община Благоевград;

– Дейностите по почистването на аквапарка и бъдещите варианти за неговото развитие;

– Минералната вода на Благоевград.

Големи длъжници – събираемост:

Още при встъпването си в длъжност кметът Байкушев и екипът му изпратили писма до всички големи длъжници на Община Благоевград, благодарение на което през последните три месеца са били погасени големи суми. Един от най-големите длъжници бил Христо Ковачки, който държи концесията на Градската баня. Парите, които той дължал на общината били в размер на 470 хил. лв. „През последните 20 дни концесионерът изплати задълженията си“, съобщи кметът Байкушев.

Друг голям длъжник на Община Благоевград са две дружества, които по думите на кмета Методи Байкушев, са свързани с Ангел Ризов, който е собственик на киното в града. Едното от двете дружества дължи 58 хил. лв., а другото 105 хил. лв. Градоначалникът увери, че се търсят всички правни възможности за събирането на тези задължения.

Минало, настояще и бъдеще на аквапарка:

Кметът на Община Благоевград припомни, че концесията на аквапарка е прекратена през януари 2021 година с решение на Общински съвет Благоевград. Това означава, че той е изцяло собственост и се управлява от Община Благоевград.

Аквапаркът е общински и е наша отговорност как се грижим за него. Това е обект с голяма обществена активност. Предприели сме действия за важния имот. Още през декември беше ограден, за да няма свободен достъп от граждани, както имаше преди. Не само в аквапарка, но и в закрития басейн можеше да се влиза спокойно, заради счупени врати. По инициатива на доброволци, водени от Джими Хорн, продължава почистването“, каза още кметът Байкушев.

Първоначалните анализи показват, че състоянието на аквапарка е изключително лошо, бил е занемарен, имало е опасност да тръгнат и заради, поради натрупана тиня във външните басейни. Постепенно доброволците напредват, затова кметът призова хората да започнат да мислят по трите различни варианта за бъдещето на аквапарка, а именно:

  • Започване на процедура и отдаване на аквапарка на концесия;
  • Отдаване на аквапарка под наем – краткосрочен или дългосрочен;
  • Общината да търси варианти и да инвестира във възстановяването на аквапарка.

Кметът Байкушев категорично подчерта, че предназначението на общинския имот, върху който е разположен аквапарка няма да се променя. Няма и да се тегли заем за възстановяването на аквапарка. Възможна опция е да се търсят средства по програмата „Региони в разтеж“, тук обаче кметът обясни, че трябва много внимателно да се мисли и нещата да се прецизират, защото по тази програма би могло да се кандидатства с проекти за подобряване на образователната инфраструктура, в която частен инвеститор не би инвестирал, за разлика от аквапарка.

Акциите по почистването на аквапарка от страна на доброволци ще продължат и през следващите дни.

Какво се случва с минералната вода на Благоевград?

Липса на яснота, отчетност и контрол по използването на минералната вода в Благоевград е установил кметът Методи Байкушев и екипът, с който работи. Това от своя страна е дало основание още тази седмица градоначалникът да издаде заповед за назначаване на работна група, която ще има за задачата да установи какви всички неясни въпроси около минералната вода, сред които какъв е бил контрол и плащането, кой колко вода получава, какви отчети са били представяни и прочие.

Групата ще има за задача и да установи какъв е актуалния дебит на минералната вода в Благоевград, тъй непрестанно се получават сигнали от ползвателите, че водата не е достатъчно.  

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *