34-ти ден от инвазията в Украйна: В очакване на преговори в Истанбул

ВОЙНАТА В УКРАЙНА СВЯТ

За 10.30 ч. днес е насрочено началото на новия кръг от преговори между Русия и Украйна. Очаква се те да продължат два дни, съобщават турски медии. Делегациите на Москва и Киев вече са в Истанбул. 

Най-амбициозната цел на украинския екип на днешните преговори с Русия в Истанбул е да бъде договорено прекратяване на огъня, заяви министърът на външните работи на Украйна. Дмитро Кулеба подчерта, че има ясни червени линии: „Няма да търгуваме с хора, територии и суверенитет“. По-рано в интервю за опозиционни руски медии украинският президент Зеленски допусна Украйна да обяви неутралитет, вместо да кандидатства за членство в НАТО. В такъв случай обаче сигурността ѝ трябва да бъде гарантирана от трети страни. И евентуално  споразумение с Русия да бъде одобрено на референдум.

В поредното си видеообръщение тази нощ президентът Володимир Зеленски съобщи, че  украинските военни си възвръщат контрола в района на столицата Киев. Той обаче предупреди, че Мариупол остава блокиран от руските сили, които не са позволили създаването на нито един хуманитарен коридор там през вчерашния ден. Украйна твърди, че най-малко 5000 са жертвите от руската обсада на стратегическото пристанище.

Зеленски подчерта, че санкциите срещу Москва не трябва да бъдат пасивни и да й позволят да заобикаля ограниченията.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков обвини западните страни, че са отприщили пълномащабна икономическа война срещу Русия. По думите на Песков руската страна „не се съмнява, че задачите на специалната военна операция в Украйна ще бъдат изпълнени“.

Секретарят на Съвета за сигурност на Русия Николай Патрушев заяви, че Москва не цели да смени властта в Киев. А външният министър Сергей Лавров определи като „контропродуктивно“ руският президент Владимир Путин да се среща със Зеленски преди двете страни да са се доближили до съгласие по ключовите въпроси./БНР

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *