Въоръжен с брадва и нож иранец взе заложници във влак в Швейцария

СВЯТ

Въоръжен с брадва и нож мъж взе заложници във влак в Швейцария, съобщава телевизионната компания RTS, като уточнява, че след намесата на полицията кризата е била разрешена, а похитителят – неутрализиран.

„Нападателят, въоръжен с брадва и нож, принуди машиниста да напусне мястото си и да се присъедини към 14 пътници във влака, спрян със затворени врати на гара Есер су Шамван, между общините Болм и Ивердон ле Бе“, се казва в доклада на медията.

Уточнява се, че един от заложниците е успял да се позвъни в полицията.

Пристигналите на място служители на реда се опитали да установят контакт с престъпника с помощта на преговарящи. За целта са използвани мобилните телефони на хора, блокирани във влака.

Говорителят на полицията Жан-Кристоф Сотерел поясни, че са използвани експлозиви като отклоняваща вниманието маневра. В даден момент похитителят се отдалечил на достатъчно разстояние от заложниците и тогава полицията решила да действа.

„Докато похитителят се втурна към екипа за намеса с брадва, полицейски служител използва оръжието си, за да защити заложниците, ранявайки смъртоносно извършителя“, поясни Сотерел.

Лекар, който е бил част от полицейския екип, се опитал да окаже медицинска помощ на мъжа, но той починал.

Заложниците са освободени, а на тях и семействата им е оказана необходимата помощ от екипи на Спешна помощ и психологическа служба.

Загиналият се оказал гражданин на Иран.

„Мотивите на този мъж не са установени, нито психологическото му състояние“, подчерта главният прокурор Ерик Калтенридер.

По случая е образувано наказателно дело, в спасяването на заложниците са участвали над 60 полицаи и около 30 спасители.

/фокус

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *