Съдийската колегия на ВСС изслушва Сарафов и Николай Стайков заради Нотариуса

България

Съдийската колегия реши да покани за изслушване следващия вторник изпълняващия функциите главен прокурор Борислав Сарафов и разследващия журналист от Антикорупционния фонд Николай Стайков във връзка със скандала с т. нар. частен клуб за магистрати, разразил се след убийството на Мартин Божанов, известен с прякора „Нотариуса“. 

Стайков е автор и на разследване, което още през 2021 година освети дейността и връзките на Божанов. В интервюта след убийството, разследващият журналист посочи и къде се намира клубът, който е бил посещаван и от магистрати и поддържан от убития – в близост до сградата на бившите Специализирани съд  и Спецпрокуратура и с достъп само с карти с чип. 

От Николай Стайков съдебните кадровици ще очакват повече конкретика, за да преценят има ли основание за задвижване на процерурите за нарушаване на Етичния кодекс на магистрата.

От Сарафов пък – във връзка с информациите, че Божанов е заплашвал магистрати – тема, с която същата Съдийска колегия се занимава през 2020 година по повод заплахи към съдиите Владислава Цариградска и Цвятко Лазапов, ще се очаква справка движението на делата и установеното в рамките на разследванията, ако има такива. 

Целта на тези изслушвания Цветинка Пашкунова обобщи с думите:

„И това е все в посока да се установи обективната истина и да се направи необходимото за запазване на доверието в съдебната власт“.

След като вчера от Антикорупционния фонд поискаха в Народното събрание да бъде създадена парламентарна комисия, която да изследва всички обстоятелства по случая, тази сутрин около 7,30 пресцентъра на ДПС съобщи, че и председателят на ПГ на движението Делян Пеевски е за такава комисия.-

„Недопустимо е правосъдието да се случва по клубове и на тъмно. Това не е първият случай, в който се разкрива нерегламентирано влияние в правосъдната система, но трябва да бъде последният. Нашата отговорност като народни представители е да осветим лошите практики и да направим така, че да бъдат невъзможни занапред“, казва Пеевски, според когото „със съгласието за промени в Конституцията и сформирането на евроатлантическото конституционно мнозинство, е започното реформирането на правосъдната система, което трябва да бъде довършено, за да възстановим държавността и справедливостта в името на хората“. 

И от ПП се обявиха за такава комисия, но и за изслушването на Сарафов.

/бнр

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *