Живко Коцев разкри подробности за спецакцията в ГДБОП: За съжаление се касае за служител на МВР, който е наблюдаван

ТОП НОВИНИ

Служителят на ГДБОП е арестуван за шпионаж в полза на Русия. Това се е случвало в продължение на месеци, но по-малко от година.

Това заяви главният секретар на МВР Живко Коцев. 

По-рано днес стана ясно, че спецакция по сигнал за шпионаж тече в ГДБОП.

В момента се извършват претърсвания в Дирекцията. Сигнал по случая дошъл у нас от чужди служби. В акцията участва и дирекция „Вътрешна сигурност“ на МВР.

„За съжаление се касае за служител на МВР, който е наблюдаван. Потвърждавам – касае се за шпионски действия. Ще се въздържа от допълнителни коментари. Най-вероятно, след като приключат всички процесуални действия, ще се даде нарочен брифинг в София“, заяви Коцев.

Спецакция в ГДБОП за шпионаж в полза на Русия, има задържан служител

Става дума за бивш дипломат в Руското посолство в София, но обявен от България за персона нон грата.

В резултат на добрата комуникация между правоохранителните органи и правораздавателните има повишаване на разкриваемостта на престъпността с 6%, както и спад с 3% на броя на извършените престъпления. Има ръст на пътнотранспортните произшествия, макар че има намаление на жертвите, но има увеличение на ранените и тежките катастрофи. Затова трябва да се завишават контролните функции и да завлекат другите компетентни институции, каза още Живко Коцев на брифинга.

По думите му трябва да се заложи върху превенцията на наркоразпространението в рамките на училищата, чрез превантивни програми, както и срещу проявите на агресия. „Наркоразпространението е приоритет на Министерския съвет, съответно това е много ясен ангажимент на ведомството“, посочи той.

Има завишение на случаите на домашно насилие, отчете още главният секретар на МВР. Според него там трябва да се работи много активно и също в посока превенция.

Той очерта и още един приоритет: повишаване на професионалната подготовка на служителите на МВР, тъй като в последните месеци са установени „доста сериозни дефицити в това отношение“.

/новини бг

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *