Служителите в столичния градски транспорт излизат на протест утре в 8 часа

България

Работещи от градския транспорт на София излизат на протестна акция утре в 8 часа сутринта, съобщиха от КНСБ. Протестът е организиран от Федерацията на транспортните синдикати. Той ще се проведе в жк „Дружба“ на последната спирка на няколко автобусни линии.

Движението по линии 4, 88, 204, 304, 384 и H4 ще бъде затруднено, като е възможно е да се стигне и до тяхното спиране.

От Федерацията на транспортните синдикати към КНСБ настояват за 30% увеличение на заплатите в четирите общински транспортни дружества на София. Синдикалистите предупредиха, че социалното напрежение в градския транспорт, започнало още в края на миналата година, не стихва не само в София, но и в цялата страна.

Искането на КНСБ за допълнителни 37 милиона лева в Държавния бюджет за 2024 година за ръст на заплатите в сектора, не беше прието. Според синдикалистите, това пряко ще попречи на общините да удовлетворят желанието на работещите за увеличение на техните възнаграждения. Ето защо работещите от сектора ще изразят своето недоволство от липсата на пари за устойчив ръст на заплатите в градския транспорт.

От КНСБ алармират, че възнагражденията са изядени от инфлацията и изпреварващия ръст на доходите в частния сектор. На мястото на пенсионираните служители не постъпват нови млади кадри заради ниските стартови заплати и липсата на перспектива. От КНСБ заявяват, че всичко това води до натрупване и на големи количества извънреден труд, който за 2023-та година достига до над 500 000 часа, а това оказва пряко негативно влияние върху безопасността, която предлага градския транспорт, предупреждават синдикалистите.

От КНСБ заявиха, че липсата на кадри – шофьори, инженерен персонал, механици, обслужващ и почистващ персонал, ще доведе единствено до преумора на служителите и до риск от увеличаване на произшествията и авариите в сектора.

/бнт

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *