Затварят Шанхай заради нова вълна от COVID-19

ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ СВЯТ

Националната здравна комисия съобщи за над 4500 нови инфекции в неделя

В Шанхай ще бъдат въведени ограничителни мерки от понеделник, вследствие на възобновяването на епидемията COVID-19, свързана с варианта Omicron, обяви управлението на най-големия град в Китай.

Източната част на града ще бъде затворена за пет дни, за да се извърши скрининг на населението му, а след това локдаун ще се въведе западната част за същата продължителност от 1 април. Шанхай има общо население от 25 милиона.

Мегаполисът се превърна през последните дни в епицентър на нова вълна от заразявания в цял Китай, която започна да се ускорява в началото на март, предава АФП.

Националната здравна комисия съобщи за над 4500 нови инфекции в неделя, цифра, която е с над 1000 по-ниска от регистрираните в предишните дни, но много по-висока от тази през последните две години.

Милиони жители на засегнатите региони в цялата страна са били подложени на ограничителни мерки, постановени в градове като индустриалния град Шенян, столицата на провинция Ляонин, граничеща с тази на Джилин, най-засегнатата от неотдавнашната епидемична вълна.

Шанхай обаче избегна пълното ограничаване, тъй като властите смятаха, че е наложително да оставят пристанището и финансовия център на града отворени, за да се предпази националната, а също и световната икономика.

Въпреки че цифрите за нови ежедневни случаи на разпространение на вируса са много ниски в сравнение с други страни по света, те са най-високите в Китай от първите седмици на пандемията, която се появи в Ухан в края на 2019 г. /nova.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *