Премиерът Денков: Ще има минимални промени в състава на кабинета при ротацията

ТОП НОВИНИ

Новият състав на кабинета ще го обсъдим с Мария Габриел, ние ще решим как ще изглежда. Ще отидем при парламентарните групи и ще обсъдим предложението. Имахме една среща с партиите, заедно с Габриел, и съгласието бе това, което казахме вече – ще бъдат ограничени промените, само където са необходими, и ние с Габриел ще имаме водещата роля на подготовката на състава. В крайна сметка ние ще работим с тези министри. Това заяви пред журналисти министър-председателят Николай Денков.

„Министър Христо Хинков прибърза с изявлението си, можеше да се обсъди преди това. Много голям натиск има върху министрите, има несправедливи критики. Те работят в полза на държавата и бизнеса, и ако постоянно им пречим, това спъва работата им“, допълни още той.

Той отговори на критиките на вицепрезидентът Илияна Йотова: „Тази критика е напълно неадекватна. България е парламентарна република с разделение на властите. След като се избере Министерския съвет, той си има права и задължения, НС също си има права и задължения. Всеки трябва да си гледа работата. Има многобройни случаи, при които парламентът иска едно, но кабинетът е решил друго. Така работи парламентарната република. Ако трябва да правя аналогия – ако имаме служебен кабинет, в който един човек решава и назначава всички, там нямаме отбор, а имаме само един треньор. Така ли да разсъждаваме? Не.“

„Не сме обсъждали имена. Едно от първите изяснени положения беше, че ние с Мария Габриел трябва да изготвим списъка и след това той да бъде обсъден. С подготовката на отчета за свършеното от министрите, разговорът вече започна. Ключовото е, че се разбрахме, че ще има минимални промени в състава на кабинета при ротацията“, каза още той.

Той отново подчерта: „Няма безгрешни хора. Поне 80% от критиките към министрите са неадекватни и в резултат на някакви политически интереси. Наличието на критиките към даден министър не значи, че той трябва да бъде сменен.“„Моето отношение към Калин Стоянов ще зависи от неговото отношение към биячите в МВР. Към момента реагира сравнително адекватно. Същото е и със случая в Стара Загора. Има още какво да се желае, но това не е основание за смяна на министър, без да е ясно имаме ли по-добра алтернатива“, каза още Денков.

Той не пожела да коментира кандидатурата на Десислава Атанасова за конституционен съдия: „Не е моя работа да коментирам. Не съм юрист и нямам познание как работи в същината си Конституционния съд.“

„Темата за дезинформацията в медиите – има такава, няма универсален механизъм как да се борим с нея. Има сериозни изследвания как се фрагментира обществото, като му се поднася фалшива информация. Отделно, учебниците трябва да представят историята такава, каквато е била. В нашите учебници е представена само една част от историята, която представа Русия и СССР в една конкретна светлина. Има факти, които внимателно са „изчистени“, коментира още премиерът.

Той подчерта, че не са обсъждани сме обсъждали нови искания във връзка с войната в Украйна.

„Ние искаме да укрепим отбранителните си сили. Посещението на Тагарев в САЩ е свързано с това ние какво искаме от тях – и самолетите, и Страйкърите, и участието в командването, и изграждането на Източния фланг. Вървят преговори как да усъвършенстваме системите си за въздушна отбрана.

Министър-председателят също така допълни, че няма нова информация за похитените български моряци: „Има разговори с хутите през МвнР. Те се отнасят сравнително добре с двамата българи на борда на похитения кораб „Галакси лийдър“. Въпросът е политически.

За кораба „Руен“ преговорите са на ниво какъв ще е откупът, кога, какво и защо. Имаме информация за тях, няма нищо обезпокоително. Раненият моряк беше изтеглен. Използват се различни възможности. Тук имаме разговор, имаме посредничество, където е разумно, но трябва да се внимава, защото това са и дипломатически усилия.“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *