Румънските тираджии за въздушния Шенген: Прах в очите

ТОП НОВИНИ

Представители на най-голямата организация на товарни превозвачи в Западна Румъния смятат, че споразумението за частично приемане в Шенген за морския и въздушен транспорт на страната е само ход с цел измама и призовават румънското правителство да ускори действията си за присъединяване и по суша през 2024 г., като се има предвид, че румънската икономика и общество „са дълбоко засегнати от опашките по границите“, предаде за БТА румънската агенция Аджерпрес.

Заместник-председателят на Асоциацията на работодателите на товарните превозвачи „Европа 2002“ (APTE 2002) Дорин Поп заяви пред Аджерпрес в четвъртък, че частичното присъединяване към Шенген няма да има видими ефекти върху икономиката и обществото.

„Това, което Румъния получи от преговорите с Австрия, е само прах в очите, а може би дори не и това. Въздушният и морският трафик в Румъния е минимален в сравнение със сухопътния, независимо дали става дума за хора или стоки. Летищният контрол за документите все още ще съществува, а километричните опашки по сухопътните граници ще останат“, заяви Поп.

Той добави, че в сряда следобед опашката от камиони на границата с Унгария е била четири километра, а времето за чакане на леки автомобили на изхода е било от няколко часа.

„Опашките по границите оказват силно влияние върху обществото и икономиката. Като представителна организация на бранша на товарните превози ние сме много разочаровани от това споразумение и настояваме за активизиране на действията и преговорите за осигуряване на конкретна дата за присъединяване през 2024 г. и със сухопътните граници“, отбеляза Дорин Поп.

Той заяви, че ако сухопътните граници останат извън Шенген, 2024 г. ще бъде много трудна година за превозвачите, „защото пътните такси ще се увеличат в цяла Европа, застраховките на товарите и камионите са поскъпнали, както и полиците за застраховка „Гражданска отговорност“ на превозните средства. Всички тези разходи в крайна сметка ще доведат до повишаване на цените на рафтовете“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *