Християнският свят се готви за Рождество Христово

България КУЛТУРА и ТРАДИЦИИ

Християнският свят се готви да посрещне Рождество Христово.

Навечерието на празника – тази вечер, нареченa още Бъдни вечер – е богато на традиции и наситено с настроения и очаквания.

Семейства и близки се събират на обща постна трапеза.

Църковните служби в деня преди Рождество Христово подготвят вярващите за великия празник на Боговъплащението. Врачанският митрополит Григорий:

„Бог стана човек, словото стана плът, Бог слезе от небесата на земята за спасението на човешкия род“

Според традицията очакването на Раждащия се Спасител събира семейства и близки:

„В тишината на тази свята нощ трябва да посрещнем Господа в нашите сърца и да поспрем от житейските грижи и да бъдем човеци и да бъдем милосърдни един към друг“.

На Бъдни вечер трапезата е постна, но богата, с нечетен брой ястия:

„Понеже е последният ден на поста и се прави всичко постно. Питката задължителна с късмет, постни сърмички, сушени плодове“.

„И не е важно колко ястия и колко постни ще бъдат те, доколкото да се съберат всички пред запаленото кандилце, пред поставената икона и като православни християни да празнуваме с духовна радост това славно събитие“, отбелязва митрополит Григорий.

В навечерието на Рождество Христово от 18 часа в храм-паметника „Св. Александър Невски“ в София ще бъде извършено празнично богослужение. Тази година то няма да бъде оглавено от българския патриарх, който от близо месец се лекува и възстановява от белодробно заболяване. 

Поради физическа невъзможност на главата на БПЦ няма да бъде излъчено и традиционното патриаршеско слово в ефира на БНР. 

Благословът ще бъде прочетен по време на църковната служба, която ще води Западно и Средноевропейски митрополит Антоний. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *