България отлага таксата за пренос на руски газ

България ПОЛИТИКА

България отлага въвеждането на таксата за пренос на руски газ. Това стана ясно от съвместно изявление на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов и съпредседателя на ПП-ДБ Кирил Петков. Решено е страната ни да следва общия европейски подход, за да не се окаже таксата спънка за членството ни Шенген. 

„Таксата не трябва да е едностранна – от страна на България. Трябва да се работи с Европейската комисия. Само заедно, с всички европейски страни, този тип такси могат да бъдат наложени по такъв начин, че да имат ефект върху икономиката и на Руската федерация. Затова взимаме решение да отложим таксата, да работим с ЕК, докато изработим общо решение”, посочи Петков.

Според лидера на ГЕРБ България е много близо до Шенген. 

Във връзка с „Лукойл” съпредседателят на ПП-ДБ обяви, че няма да има възможност сделката за продажба да бъде финализирана без одобрението на Народното събрание. По този начин ще бъде взето прозрачно решение, подчерта Петков. Борисов допълни: „Ще вкараме текст, който касае стратегически предприятия. Подобна сделка или искане ще се ратифицира в парламента”.

/нова бг

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *