Със заповед на РЗИ шефа д-р Калоянов! Здравни инспектори в Пиринско задължени да оказват съдействие на бежанците

ВОЙНАТА В УКРАЙНА ТОП НОВИНИ

Здравните инспектори в Пиринско са задължени да оказват съдействие на украинските бежанци, нуждаещи се от медицинска помощ – за диагностика и болнично лечение. За това се разпореди директорът на РЗИ – Благоевград д-р Калоян Калоянов след засиленото навлизане на украински граждани, в това число и деца, търсещи закрила в България. В заповедта му са посочени служителите от дирекциите „Надзор на заразните болести“ и „Медицински дейности“, които са разпределени в 5 района.

За общините Благоевград и Симитли ще отговарят петима инспектори начело с шефката на дирекция НЗБ д-р Веселка Мончева и по двама инспектори за останалите 4 района. Общините Сандански, Струмяни и Кресна са групирани в един район, за който отговаря д-р Линка Бухова, началник на отдел „Противоепидемичен контрол“, тя е включена и за община Петрич. За общините Банско, Разлог, Белица и Якоруда е д-р Татяна Джупанова, а за общините Гоце Делчев, Гърмен, Хаджидимово и Сатовча е Вадет Ходжов.

Тези служители ще снемат имунизационния статус на децата от Украйна при заявено желание за обучение в ясли, детски градини и училища от страна на родител или настойник, както и ще взимат проби за паразитологични и микробиологична изследвания. При необходимост ще извършват и изследвания срещу Ковид-19, както и ще дават разяснения от ползите за ваксиниране срещу коронавируса и къде могат да си направят при желание от страна на украинските бежанци.

Директорът на дирекция „Медицински дейности“ д-р Петър Иванов и гл. инспектор д-р Илиана Дукова са лицата за контакт, които ще оказват съдействие на украинските бежанци, в случай че имат нужда от спешна помощ, медицинско или друго обслужване, болнична помощ за диагностика и лечение в лечебни заведения.

„Те ще помагат на украинските бежанци, в случай че възникне проблем при получаване на медицинска помощ, другите инспектори са ангажирани да извършват задължителните изследвания при постъпване в детски ясли, градини и училища, ако има такова желание. Вече има подадени молби от родителите на 5 украински деца да се запишат на училище в Благоевград, Банско и Сандански.

Може да се провежда онлайн обучение, но пък украинците се оплакват, че нямат карти за телефон. Стресирани са, не знаят за колко време ще останат в България, а се изискват документи за статут на бежанци или за временна закрила. Проблемите са много, от най-различно естество, ангажирани са доста български институции с разрешаването им“, обясни директорът на РЗИ д-р Калоянов.

Той е възложил на заместничката си д-р Иванка Василева контрола по изпълнение на неговата заповед, която е изпратена за сведение до болничните директори в Благоевградска област, до директорите на ЦСМП, РЗОК, РУО, областния управител и кметовете на общините.

Междувременно, още преди да бъде уреден институционално здравният въпрос за украинските бежанци, в МБАЛ – Благоевград вече са приели за лечение болно дете. В детско отделение е настанено за лечение момиче на 2 години и 10 месеца, което е прието с гадене и повръщане.

„Детето е с гастродуоденит, назначена е терапия и лечението му продължава”, каза за „Струма“ зам. директорът на МБАЛ – Благоевград д-р Александър Костов и добави, че няма пречка за лечение на чужденци. „Въпросът за парите и по коя здравна пътека ще се проведе лечението не е обсъждан с РЗОК. Ако трябва, ще бъде за сметка на болницата. Ние като лекари сме изпълнили професионалния си дълг”, обясни д-р Костов.

Той добави, че когато се касае за лечение на дете на чужденци, задължително се изискват личните данни от документа за самоличност на неговия родител или придружител. Така се е постъпило както в този случай, така и с друго 15-годишно русначе, което е постъпило за преглед в спешно-приемно отделение, след като си ударило ръката. „Направена е рентгенова снимка, не е установена фрактура и момичето е освободено за домашно лечение”, заяви д-р Костов.

Два пъти е викан екип на Спешен център и на базата на ЮЗУ за преглед на една от украинките, която е била с високо кръвно. 4-годишното украинче Кирил, на което преди дни празнуваха рождения ден, има износена става и се нуждае от специализиран преглед.

„Разговарях с ортопеда д-р Александър Сакелариев и собственика на болница ПУЛС Александър Щерев, които веднага казаха, че ще прегледат детето. Въпросът с уреждането на лекарската помощ на бежанците е изключително важен, защото всеки може да се разболее”, каза ексобластният управител Николай Шушков, станал благодетел на 15 украински бежанци, които намериха подслон на базата на ЮЗУ на Бачиново.

Те са успели да получат документ от служба „Миграция“ в полицията едва вчера, на 11-ия ден, откакто са настанени в Благоевград. И това е само първоначалната стъпка, за да се снабдят с бежански статут или документ за временна закрила, за да могат евентуално да си търсят работа в България./struma.bg, сн: архив

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *