Тотална ревизия на кметския балотаж в Благоевград

ТОП НОВИНИ

В Административен съд стартира делото по оспорване на кметския вот в Благоевград. Трима адвокати се явиха от името на бившия кмет Илко Стоянов, който атакува решението на ОИК – Благоевград, с което Методи Байкушев бе обявен избран за кмет на общината на проведения на 5 ноември втори тур. Адвокатите Десислава Грозданова, Соня Клисурска и Кристиян Спириев заявиха, че поддържат жалбата и направиха серия искания – предоставяне на избирателните списъци за гласуване и сравняване на положените подписи с броя на вписаните бюлетини в протоколите на всички 141 СИК, допускане на оглед на видеозаписите и ревизия на машинните бюлетини във всички секции.

Поискана беше информация от Министерство на електронното управление за сертификатите на машините и за предоставяне на методиката за удостоверяване на съответствията, защото твърдят, че не са надеждни. Освен това имало машинни бюлетини без печати, поради което бе направено искане за проверка на машините дали с тях е  гласувано преди и след края на изборния ден, за разпит на свидетели, за проверка на списъка за гласуване на лица с придружители и др.Съдия Иван Петков даде ход на делото за кметски вот в БлагоевградПредседателят на ОИК – Благоевград Мартин Бусаров и адвокат Добрин Танев, представляващ кмета Методи Байкушев, оспориха жалбата  Трима адвокати представляваха на делото бившия кмет Илко Стоянов

Председателят на ОИК – Благоевград Мартин Бусаров заяви, че жалбата е неоснавателна, и се възпротиви на искането за оглед на изборните книжа. Основният му аргумент е, че всички протоколи в секционните избирателни комисии са подписани без забележки и особени мнения, в деня на балотажа не е имало сигнали за съществени изборни нарушения. Той посочи, че в изборния ден е постъпило указание от ЦИК до ОИК да се слагат печати и на машинните бюлетини, а ако до момента не е било направено, при преброяването тези бюлетини да се считат за действителни. С указанията са били запознати членовете на всички СИК.

Адвокат Добрин Тенев, който представляваше кмета Методи Байкушев като заинтересована страна по делото, оспори направените искания, като цитира решения по изборни дела на други административни съдилища и на Конституционния съд от 2009 г., според които съдът не може да се превръща в трети тур на изборите. Той представи и доказателство в съдебна зала относно това, че машините са сертифицирани.

След преценка на направените куп доказателствени искания съдия Иван Петков назначи 3 експертизи в 64 секционни избирателни комисии. Едната експертиза е съдебно-математеческа, която ще трябва да установи дали броят на подписите на гласувалите лица в избирателните списъци съвпада с броя на бюлетините в протоколите. Втората съдебно-математическа експертиза ще трябва да преброи разписките от машинното гласуване, както и върху колко от тях липсват печати и съответно за кого от кандидатите е бил вотът. Третата експертиза е техническа и ще бъде възложена на компютърен специалист, който да провери машините, и по-конкретно дали с тях е гласувано преди и след края на изборния ден на балотажа, каквито са съмненията на жалбоподателя Илко Стоянов.

Съдия Петков се разпореди да бъде внесен депозит по 3000 лв. по сметката на съда за всяка една от експертизите, или общо 9000 лв. Отделно от това, съдията изиска избирателните списъци от ТЗ ГРАО за гласувалите „под черта“, както и списъка на гласувалите лица с придружители.

От „Информационно обслужване” бе изискан протоколът с машинния вот в 10 секции поради съмнения за несъответствия. Допуснат беше и разпит на 4-ма свидетели, които да установяват обстоятелства с незаконна агитация в изборния ден и за проблеми с машините. Следващото заседание бе насрочено за 7 декември.

Припомняме, че Методи Байкушев спечели кметския балотаж на 5 ноември, като за него гласуваха 13 611 души, а за Илко Стоянов – 12 805.

/struma.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *