Предоставяме безвъзмездно 100 БТР-а на Украйна

България ВОЙНАТА В УКРАЙНА ПОЛИТИКА

Народните представители приеха Законопроект за ратифициране на Споразумението между Министерството на вътрешните работи на Република България и Министерството на отбраната на Украйна за безвъзмездно предоставяне на бронирана транспортна техника, подписано в София на 8 август 2023 г. и в Киев на 13 ноември 2023 г.

Това стана с гласовете на 152 народни представители, 57 гласуваха „против“, а „въздържали се“ нямаше. ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ, ДПС и ИТН подкрепиха законопроекта, а „Възраждане“ и БСП гласуваха „против“.

Споразумението е сключено в изпълнение на решението на Народното събрание от 21 юли 2023 г. за допълнително предоставяне на военно-техническа подкрепа за Украйна. Със споразумението на украинската страна ще бъде предоставена бронирана транспортна техника с наличното към нея въоръжение, както и резервни части за обслужването ѝ, с отпаднала необходимост за нуждите на МВР.

Преди гласуването имаше и кратък дебат в пленарна зала. Борислав Гуцанов от БСП коментира, че за „34 години от над 110 000 души в армията, в момента те са около 20 000“, и посочи, че сега държавата иска да подари 100 БТР-а на Украйна вместо те да служат за нуждите на нашата армия.

„Не ви ли е малко срам и неудобно от това, което го правите. Вие ударихте дъното от тази сглобка“, каза Гуцанов.

Според Николай Дренчев от „Възраждане“ в момента имаме нужда от тази техника.

Христо Гаджев от ГЕРБ-СДС посочи, че става въпрос за техника, която е на МВР, а не на Министерство на отбраната и увери, че техниката на МО не е засегната в това споразумение.

„Наличната техника в МО си е налична и никой не я закача, както и резервите“, каза той.

Според него за охрана на границата са много по-удачни леки високопроходими средства, а не тежки бронирани машини, защото те затъват в калта при по-лошо време.

Джейхан Ибрямов от ДПС посочи, че от парламентарната трибуна са се чули всякакви изказвания, но нищо по същество по споразумението, което се гласува. Той напомни, че това което ще предоставим на Украйна, е техника с отпаднала необходимост. Според него не трябва да допускат емоционални изказвания и да се плаши българското общество изкуствено.

Лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов пък обяви, че давайки тази техника на Украйна, на практика ще подарим 1 млрд. лв. на Украйна, и разкритикува, че никой не коментира кой ще плати транспорта на БТР-ите. Според него вероятно отново България ще поеме този разход.

„Вие сте срам за България и българската история“, упрекна той.

Ивайло Мирчев от ПП-ДБ каза, че по време на дебата са се изговорили доста лъжи. Той коментира, че тази техника, която е на 40 години, не струва 1 млрд. лв. и това е спекулация. Мирчев посочи, че цялата военна техника, която даряваме „не е сериозна като количество и бива заплащана от ЕС“.

Министърът на отбраната Тодор Тагарев напомни, че става дума за 12,7 милиметрови картечници, които са използвани по време на Възродителния процес за изпълнение на вътрешни функции и решението БТР-ите да се дадат Украйна е на НС.

„Не разбрах защо трябва да стоя тук в залата, докато вие повтаряте на хората вашите пропагандни тези“, обърна се той към БСП.

/бнт

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *