Външно предупреждава българските граждани за обявеното извънредно положение в Исландия заради очаквано изригване на вулкан

СВЯТ

Службите за гражданска защита на Исландия обявиха извънредно положение в района на град Гриндавик на полуостров Рейкянес, южно от столицата Рейкявик, заради очаквано изригване на вулкан, съобщиха от Ситуационния център на Министерството на външните работи.

Властите съобщават, че тунел от магма се е образувал под град Гриндавик. По информация от метеорологичната служба на Исландия от сутрешните часове на 11 ноември 2023 г. на този етап е трудно да се определи къде и кога точно магмата може да достигне до повърхността. През последните дни на полуостров Рейкянес бяха регистрирани и серия земетресения, усетени включително в столицата Рейкявик.

Пътищата към град Гриндавик са затворени, както и популярната туристическа забележителност в района – Синята лагуна. Летище „Кефлавик“, което се намира на 15 минути път с автомобил от Гриндавик, към момента работи нормално. Всяка авиокомпания решава индивидуално дали да продължи полетите си. Повече информация за полетите може да бъде намерена на сайта на съответната компания или на летище „Кефлавик“.

На гражданите се препоръчва да следят с повишено внимание ситуацията, редовно да се информират от медиите или от телефона за спешна помощ в Исландия – 112. Червеният кръст в Исландия също е отворил гореща телефонна линия на номер 1717.

При необходимост от съдействие българските граждани могат да се обръщат денонощно на телефонните линии на дирекция „Ситуационен център“ на МВнР: +359 2 948 24 04; +359 2 971 38 56, e-mail: crisis@mfa.bg, както и на телефоните и ел. поща на Посолството на Република България в Кралство Норвегия – +47 480 89 793, embassy.oslo@mfa.bg, което отговаря за Исландия.

/фокус

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *