„Много срамен инцидент“: Сръбските власти иззеха всички книги на Едвин Сугарев

ДРУГИ ЛЮБОПИТНО

„Стигнахме до границата, бяхме държани два часа там. Колата ни беше претърсена основно, багажът ни – също. Междувременно пристигнаха и двамата консули от Ниш. Опитаха се да оправят нещата, беше им отказано. Беше отказана всякаква информация и казаха, че такава може да бъде получена само от външното министерство на Сърбия“, разказа Едвин Сугарев по БТВ. 

„В крайна сметка ни връчиха един формуляр, който отказахме да подпишем. Той е чисто формален. В него пише, че не могат да ни допуснат на територията на Сърбия, като са изброени всички случаи, в които не се допускат чужди граждани там. Това е всичко“, допълни Сугарев.

Според него по-тревожен е случаят в Босилеград, където културният център е претърсен и са иззети всички негови книги там.

„Това се случва с решение на Върховния съд във Враня по член от Наказателния кодекс на Сърбия, който предполага разпалването на национална, етническа и религиозна вражда. Това е абсолютно безпрецедентно, много срамен инцидент. Да се изземват книги в XXI век в държава, която принадлежи към Европа, е нещо немислимо“, заяви Едвин Сугарев.

Книгата „Елегия за краището“ разказва историята на българското малцинство в Сърбия и всички проблеми, които са свързани с техните граждански и политически права към момента. Тя е базирана на неговия личен опит като генерален консул на Ниш между 2016 и 2020 г.

По думите на Едвин Сугарев в книгата няма никакво разпалване на вражди, а „цялата истина, която е видял с очите си“. Предстои консулите ни да пуснат жалба за този случай. Вероятно сръбският посланик ще бъде извикан в българското МВнР.

/труд

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *