Преустановено е гласуването с машини в две изборни секции в Благоевград, защото…

БЪЛГАРИЯ ИЗБИРА

В две изборни секции в Благоевград е било преустановено гласуването с машини, поради неправомерно транспортиране на устройствата. Това каза на брифинг адвокат Мартин Бусаров, председател на Общинска избирателна комисия – Благоевград. Решението е взето в 06.40 часа тази сутрин.

Адвокат Бусаров разказа, че през вчерашния ден е получен сигнал до Общинска избирателна комисия – Благоевград, Централна избирателна комисия и Областна дирекция на МВР – Благоевград от кандидат за кмет. Извършена е проверка, разпитани са всички замесени лица.

Това, което се установява е, че в Секция № 5, която се намира СОУИЧЕ, е доставена машина, която не е за съответната секция. При установяването на тази разлика лицето, което отговаря за транспорта на машините предприема изнасяне на машината без конвой в неизвестна посока. В последствие се оказва, че машината се транспортира до Секция № 21 в ДГ „Вечерница“. Съответно машината, която се намира в ДГ „Вечерница“, без полиция и конвой се транспортира до Секция № 5, което само по себе си създава съмнение дали не е въздействано по някакъв начин на машините, тъй като изрично има указания те да се транспортират по график и с охрана от органите на МВР.

„Разпитани са лицата, които са установени като шофьор и техник, разпитани са председателите на СИК и полицаите, които охраняват секциите. Затова взехме решение да не допускаме гласуване с тези две машини“, каза адв. Бусаров.

От думите му стана ясно, че в други пет секции в Община Благоевград, в началото на изборния ден, е установено, че машините не отпечатват вота на избирателите. Веднага е била уведомена фирма СИЕЛА, която е извършила диагностика. Няма други проблеми с машините, отбеляза адв. Бусаров и допълни, че първи данни за избирателната активност се очаква да има след 11.00 часа.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *