Ново решение на ЦИК

ТОП НОВИНИ

Бюлетини върху, които се откриват следи от черната лента или от печат, следва да бъдат отчитани като валидни. Това реши ЦИК след получени сигнали от притеснени граждани, съобщи на брифинг по-рано днес Росица Матева, заместник-председателят и говорител на Централната избирателна комисия, предава репортер на „Фокус“.

„Сигналите са свързани с притеснението на някои избиратели, че когато гласуват, след като им се дадат две или три бюлетини, на малко места и четири, е възможно гласувайки и отбелязвайки своя вот – лентата на бюлетината отзад да остави отпечатък върху бюлетината, която е отдолу. Нашият съвет към избирателите е да гласуват поставяйки всяка бюлетина поотделно“, предупреди Матева.

Тя обясни, че ЦИК е взела решение и изпратила указания към ОИК, които трябва да бъдат сведени до знанието и на СИК: „Молим членовете на СИК да се запознаят с указанията и да отчитат всички такива бюлетини като действителен глас“.

Въпреки решението на ЦИК Росица Матева призова избирателите да гласуват на всяка бюлетина поотделно, като отделят всяка една от бюлетините, а не да се застъпват една върху друга, за да се избегнат недоразумения.  

Три вида бюлетини ще се смятат за недействителни:

– Ако избирателят покаже своя вот, заснеме вота си или представи хартиена бюлетина с несъответстващ номер на номера в кочана, тази бюлетина не се пуска в избирателната кутия. На избирателя не се дава втора хартиена бюлетина и не се допуска да гласува;

– При заснет вот и показан вот СИК незабавно обявява хартиената бюлетина за недействителна и отбелязва това обстоятелство върху бюлетината и в графа „Забележки“ на избирателния списък. Хартиената бюлетина се унищожава с надпис „Недействителна по чл. 227 ИК“ (заснет вот) или „Недействителна по чл. 228 ИК“ (показан вот);

– При несъответствие на номера на хартиената бюлетина с номер в кочана тази бюлетина се обявява за недействителна и това обстоятелство се отбелязва върху бюлетината и в графа „Забележки“ на избирателния списък. Избирателят не се допуска повторно до гласуване.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *