Путин нареди газ да се доставя в „неприятелски“ страни само срещу рубли

ВОЙНАТА В УКРАЙНА СВЯТ

Русия ще откаже да приема плащане за доставки на природен газ в „компрометирани“ валути, включително долари и евро, и ще премине към разплащания в рубли, заяви руският президент Владимир Путин

„Колективният Запад, с решението да замрази руските международни активи, всъщност обяви дефолт пред Москва и тегли черта под надеждността на своите валути“, коментира Путин на среща с правителството, предава ТАСС.

Всички чуждестранни потребители трябва да имат възможност да плащат за руския газ в рубли, отбеляза държавният глава. Той подчерта, че бъдещи изменения по газовите договори с „неприятелски“ страни ще се отнасят само до платежената валута – тя ще бъде променена в рубли.

„През последните няколко седмици, както знаете, редица западни държави взеха нелегитимни решения за така нареченото замразяване на руски активи и този колективен Запад всъщност тегли черта под надеждността на своите валути, зачеркна доверието в тези валути“, каза Путин.

Според него, както „Съединените американски щати, така и ЕС са обявили по принцип реално дефолт на задълженията си към Русия“. „И сега всички по света знаят – подозираха това, а сега всички знаят – че задълженията в долари и евро може да не бъдат изпълнени“, коментира руският президент.

Президентът нареди на правителството да изпрати съответна директива до „Газпром“ за внасяне на изменения по съществуващите договори. 

В резултат на думите на Путин цената на природния газ в Европа скочи до 1350 долара за 1000 куб. м, сочат данни от търговските платформи./trud.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *